Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

U studiji koja treba da utvrdi nivo prokuženosti i kolektivnog imuniteta stanovništva u Srbiji do sada je učestvovalo 1.006 građana, a utvrđeno je da je 6,4 odsto ispitanih bilo u kontaktu sa koronavirusoim i da je razvilo imunitet na koronu.

U izradi ove studije, koju sprovodi Medicinski fakultet u Beogradu, učestvuje i epidemiolog Tatjana Pekmezović, koja za Nova.rs poručuje da je kolektivni imunite u Srbiji nizak i da, u nedostatku vakcine, moramo da se oslonimo na opšte preventivne mere, kao što su socijalna izolacija, nošenje maske, izolacija visoko rizičnih grupa i širok obim testiranja.

Predviđeno je da u studiji učestvuje oko 7.000 domaćinstava i ukupno 17.000 građana, ali se od 11. maja, kada je počelo dobrovoljno serološko testiranje, odazvalo tek nešto više od 1.000 građana.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC / nr

„Najviša seroprevalencija je registrovana u najmlađoj uzrasnoj grupi (mlađi od 20 godina) (12,9 odsto), a najniža kod najstarijih (80 i više godina) (2,2 odsto). Istraživanje po regionima pokazuje da je najveći procenat građana sa razvijenim antitelima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji – 7,2 odsto, u Beogradu – 7 odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto, u Vojvodini – 3,1 odsto.“, navodi profesorka Pekmezović.

Ona pojašnjava su kod 6,4 odsto ispitanih građana pronađena antitela na koronu nepoznatog trajanja.

Pekmezović navodi da je u istraživanje +uključen reprezentativni uzorak populacije Srbije, a jedinicu posmatranja činilo je domaćinstvo. Domaćinstva su izabrana pomoću proporcionalnog geografski stratifikovanog uzorka.

„Sa velikim entuzijaznon nastavljamo studiju do kraja“, kaže Pekmezović.

Tim Medicinskog fakulteta ranije je izneo i procene da bi Srbija oko 25. juna trebalo da dočeka prvi dan bez zaraženih, to se nije desilo zbog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja zaraženih.

Prognoze,  kako nam je objasnila doktorka Pekmezović rade jednom nedeljno nisu fiksne i zavise od samih dešavanja na terenu.

„Mi ćemo do kraja nedelje uraditi analize, danas o tome ne mogu ništa da vam kažem“, tako odgovara na naše pitanje šta kažu najnovije prognoze i kada bismo konačno mogli da dočekamo dan bez zaraženih.

Bitno je podsetiti i da prvi dan bez zaraženih nije i kraj epidemije, pošto za to treba sačekati 28 dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar