Otac Sava Janjić Foto: Zoran Lončarević

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava (Janjić) je povodom ispitivanja britanskih vojnika Kfora meštana sela Goraždevac vezano za manastir i prenos zaštite manastira sa Kfora na Kosovsku policiju, kratko potvrdio za Kosovo onlajn da manastir do sada niko tim povodom nije kontaktirao.

„Niko nas nije kontaktirao“, naveo je arhimandrit Sava, a preneo portal Kosovo online.

Jutros je u Goraždevcu desetak pripadnika britanskog Kfora, koji su došli civilnim automobilima, ispitivalo meštane o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje Kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manastir Visoki Dečani, preneo je Radio Goraždevac.

Ova poseta je uznemirila meštane Goraždevca, budući da nemaju poverenja u Kosovsku policiju i da redovno posećuju manastir, koji sve vreme brine o njihovim potrebama i pomaže njihov opstanak.

„Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je za Radio Goraždevac arhimandrit Sava.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar