Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aktivista Matija Stefanović iz organizacije "Da se zna" tokom nedelje Beograd Prajda ističe da LGBTIQ+ zajednica "nije ni blizu da ostvari nijedan od zahteva koji se već godinama obećavaju".

„Nismo blizu da ostvarimo nijedan od zahteva Prajda – da dobijemo Zakon o istopolnim zajednicama, a tek nismo bilzu da dobijemo Zakon o rodnom identitetu. Nekako su to stvari koje nam se obećavaju već godinama i svaki put taj trenutak, da se bavimo zakonima koji bi regulisali i uredili naše živote, na kraju nikada ne dođe“, rekao je Stefanović u emisiji „Newsnight“.

On ističe da nekako posebno posle Europrajda, koji je prošle godine bio stvarno fijasko, misli da je svima postalo jasno „da smo se možda malo zavaravali kada smo verovali da smo ostvarili neke velike napretke i nekako je postalo jasno da stvarno nismo ni blizu“.

Prema njegovim rečima, to je jedan kolektivni osećaj LGBTIQ+ zajednice.

PROČITAJTE JOŠ

Stefanović objašanjava da su sastanci sa predstavnicima vlasti „konkretni, ali obeshrabrujući“.

„Kada govorimo o Zakonu o rodnom identitetu dogodilo se da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koja je organizovala jedan sastanak te jedne radne grupe koja bi time trebalo da se bavi, ali ništa se posle toga nije desilo. To je za mene kao aktivisti u neku ruku obeshrabrujuće“, naveo je Stefanović.

Opširnije pročitajte na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare