"Da nije bilo Dragane i njene drugarice Tatjane završila bih s detetom na ulici, svakog dana zahvaljujem Bogu što sam se s njima srela. Ne znam šta bih bez njihove pomoći radila u stranoj zemlji s tek rođenom bebom, kako bih opstala. Nikad neću moći dovoljno da im zahvalim".

Ovako govori bugarska državljanka Borjana Vodičenska Ostojić, koja je u oktobru prošle godine u Nišu na svet donela devojčicu Lenu.

Radost što je postala majka Borjani je pomutila činjenica da je dete rođenjem postalo srpski državljanin, te da joj je za povratak u domovinu potrebna saglasnost njenog supruga Srbina koji je u krštenici naveden kao detetov otac. Ono što je stvari zakomplikovalo je što ni Borjana, ni nadležni ne znaju gde je čovek čiji je potpis neophodan da Lena napusti Srbiju.

Borjana objašnjava da je u Niš stigla vraćajući se iz Nemačke, te da joj je bila namera da se u ovom gradu odmori na putu do svog doma u Bugarskoj.

Foto:Milajana Isailović/Nova.rs

„Termin za porođaj mi je bio za mesec dana, pa nisam žurila da stignem kući. Iznajmila sam sobu u apartmanima „Happy star“ u Nišu, gde sam nameravala da ostanem nekoliko dana. Međutim, 7. oktobra sam dobila bolove i porodila se u niškoj bolnici. Strašno sam bila zabrinuta gde ću nakon toga s bebom, jer sam znala da je potrebno da za Lenu imam dokumentaciju kako bih je izvela iz zemlje. Pomoć mi je pružila osoba od koje se to nisam nadala, vlasnica „Happy stara“ Dragana Vukadinović, koja me je primila kod sebe i angažovala se sa svojom prijateljicom Tatjanom Mijalković Damjanović da ni meni ni detetu ništa ne manjka“, navodi sagovornica Nova.rs.

Čim se oporavila od porođaja, Borjana je počela s procedurom radi obezbeđivanja putne isprave za dete, što se pokazalo kao nemoguća misija.

Foto:Milajana Isailović/Nova.rs

„Najpre sam pomoć zatražila od ambasade Republike Bugarske ovde u Nišu, gde mi je rečeno da su njima vezane ruke jer sam udata za srpskog državljanina. Nadala sam se da ću ipak uspeti da joj napravim pasoš ako budem imala krštenicu za dete. Tad sam se suočila s novim problemom, bez potpisa supruga nisam mogla Lenu da upišem u matičnu knjigu. Pokušavala sam da ga pronađem, čula sam neke priče da je u Nemačkoj, ali sam od policije saznala da nema podataka da je tokom 2022. godine napuštao zemlju. Njegova majka kaže da ga nije videla mesecima, kumovi koji su nas venčali takođe ne znaju ništa o njemu. Na kraju sam ipak uspela da dobijem izvod iz matične knjige rođenih, ali sam u bugarskoj ambasadi obaveštena da su propisi za putnu ispravu isti kao u Srbiji, odnosno da bez potpisa oca deteta ne mogu da dobijem pasoš“, opisuje Borjana probleme s kojima se još suočava.

Zahvaljujući humanoj Nišlijki, Borjana i Lena imaju krov nad glavom, Dragana i njena prijateljica se trude da im ništa ne manjka, ali je majki i bebi ipak svaka pomoć dobrodošla. Centar za socijalni rad u Nišu pružio joj je novčan pomoć, kupio adaptirano mleko, ali to nije izdaleka dovoljno u situaciji kad se ne zna koliko će još majka i beba morati da borave u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

„Najsitnija pomoć nama mnogo znači, jedini su nam prihodi to što mi moj otac pošalje, ali ni njegova plata nije velika. Apelujem na državne organe da naš status reše što pre, rečeno mi je da imam pravo na Materinski dom u Beogradu, gde bih bila dok se ne odluči šta će biti sa mnom i s Lenom. Ali, ono što mi predstavlja veliki problem je što u Srbiji mogu da boravim samo tri meseca, pa moram da izađem iz države, a Lenu ne mogu da povedem sa sobom. To mi se već desilo, Dragana je za to vreme čuvala bebu, ali mi se srce cepalo kad sam je ostavljala“, jada se Borjana.

Njena spasiteljka Dragana Vukadinović ističe da majka i beba kod nje mogu da ostanu sve dok im to bude potrebno.

„Za mene je to zaista bila nesvakidašnja situacija, nakon dva dana boravka kod nas, pozvala me je i rekla da ima porođajne bolove. Zvali smo Hitnu pomoć, ja sam odmah otišla u porodilište znajući da joj je potrebna podrška, jer nije ovde imala nikog svoga. Kad se porodila kucala sam na mnoga vrata u nameri da se Borjani pomogne. U bolnici su rekli da oni ne mogu ništa da učine, u policiji da ona nije krivično gonjena, te da tu za njih nema posla, pa kad sam shvatila da će Borjana i beba ostati na ulici, odlučila sam da ih primim kod nas. Oprala sam stvari moga sina iz doba kada je on bio beba da bi dete bar imalo šta da presvuče, a zatim se uključila i moja prijateljica Tanja i drugi humani ljudi zahvaljujući kojima Lena ima sve što joj treba“.

Dragana ističe da će Lena i njena mama u „Happy staru“ ostati sve dok se ne reše problemi oko njene dokumentacije.

„Lena je došla u „Srećnu zvezdu“ i želim da je celog života prati srećna zvezda. Zahvaljujem svim ljudima koji su Borjani i njenoj bebi pomogli. Ja i Tatjana smo se za njih dve mnogo vezale, pa smo odlučile da u nedelju organizujemo krštenje, a nas dve ćemo Leni biti kume“, zaključuje Dragana.

BONUS VIDEO: Gde je kocka sa niškog keja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar