Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Višemesečnu dilemu stanovnika Niša da li će prilikom najavljene gradnje parka ispred Beogradske kapije niške Tvrđave biti posečeno drveće staro više decenija, razrešio je danas gradski većnik Miroslav Đokić koji je rekao da neće biti seče stabala i da će biti posađen dodatni drvored.

„Sva postojeća stabla ušla su u projekat izgradnje parka koji je radio Zavod za urbanizam. Pored novog drveća, predviđena je i sadnja zelenih površina na tom prostoru“, izjavio je Đokić na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Đokić je rekao da je Niš drugi grad u Srbiji koji je nabavio uređaj rezistograf koji se koristi za proveru stanja stabala.

„Ubuduće ni jednos tablo neće biti posečeno dok se ne ispita tim uređajem“, izjavio je Đokić.

Ljubitelji prirode u Nišu još ne mogu da prežale to što je zbog proširenja parkinga tržnog centra „Delta planet“, krajem 2020. godine, posečen drvored sa 13 velikih kedrova na Bulevaru Nemanjića.

Ogromno ogorčenje građana izazvala je i seča dva stabla Atlaskog kedra koja su posadili srpski ratnici nakon povratka sa Solunskog fronta.

Kedrovi su posečeni kako bi na zelenoj povšini pored zgrade Instituta za javno zdravlje Niš bila izgrađena montažna laboratorija koju je Kina u vreme pandemije virusa korona donirala Srbiji.

***

BONUS VIDEO: Građani izigravaju glinene golubove na pešačkim prelazima u Nišu: Motociklista udario pešaka na obeleženom prelazu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar