Mladom niškom pijanisti Vladimiru Aćimoviću se zbog buke sudi pred prekšajnim sudom u Nišu. Nekome je zasmetalo njegovo vežbanje i zvuk klavira, pa se pred vratima ovog umetnika koji studira u Beogradu i Gracu pojavila policija.

Višestruko nagrađivanom pijanisti koji je koncerete izvodio na beogradskom Kolarcu, ali i u Kremlju, sudi se zbog remećenja javnog reda i mira. Televiziji Nova S potvrđeno je da se postupak protiv Aćimovića vodi zbog sviranja klavira i buke koju je time pravio 16. februara ove godine.

„Kao što svako radi svoj domaći, tako i ja da bih postigao neku vrstu napretka moram da vežbam svakodnevno. Ne znam koliko puta mi je policija dolazila na vrta, što komunalna, što obična, sigurno se meri desetinama. Stiče se utisk kao da je ovde sviranje klavira okarakterisano kao buka, a umetnost kao prekršaj“, konstatuje umetnik koji živi u trouglu između Niša, Beograda i Graca.

Ukoliko bude osuđen, preti mu novčana kazna između 5.000 i 30.000 dinara. Ipak, ovaj mladić smatra da je novac manji problem od toga što bi presuda, ukoliko bude proglađen krivim, mogla sa sobom da povuče lavinu i pokrene još hiljadu takvih presuda.

„Ukoliko budem osuđen kaznu ću platiti novcem od stipendije i tako ću državni novac vratiti u državnu kasu“, objašanjava apsurd cele situacije.

Vladimir u Gracu ima gde da vežba, ali u Nišu kod čuče nema. Da ne bi smeta komšijama i sebi navlačio policiju na vrat, nabavio je i tihi, električni klavir.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare