Foto: Shutterstock

Gradski štab za vanredne situacije u Nišu ocenio je na sednici da je aktuelna situacija sa epidemijom koronavirusa složena, da većina građana poštuje propisane preventivne mere, ali da je okupljanje mladih na keju i drugim mestima veliki rizik za širenje virusa. Štab je odlučio da se tradicionalni avgustovski festivali i javne manifestacije moraju odložiti, kao i da se privremeno zabranjuje rad robnih pijaca.

U saopštenju Štaba objavljenom na zvaničnom gradskom sajtu Grada Niša, navodi se da se zabrana ne odnosi na auto pijacu, cvetnu pijacu i zelene pijace na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, pišu Južne vesti.

Odluku da se festivali i manifestacije u avgustu odlože, obrazlažu time da to nije bezbedno za građane. Podsetimo, tradionalno se u avgustu u Nišu, između ostalog, održavaju Nišvil i Filmski susreti.

Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti – navodi se u saopštenju.
Iz Štaba napominju da sve medicinske ustanove u Nišu funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata.

Klinički centar Niš je, kako je rečeno, dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i, u ovom trenutku, raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih, ali da se mora raditi i na obezbeđivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije.

Kada je u pitanju poštovanje preventivnih mera, članovi Štaba saglasni su da ogromna većina građana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima, ali je istaknuto i da nepoštovanja i dalje ima, i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere – stoji u saopštenju.
Na sednici štaba su ocenili da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim mestima u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu.

Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne – kažu u Štabu.
Napominju da je inspekcijama izdat nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera i podsećaju da su predviđene i oštre kazne koje za pravna lica, čiji novčani deo može iznositi i 2 miliona dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar