Foto: Južne vesti/J. Adamović

Samo jedna jača kiša bila je dovoljna da skoro potpuno uništi tek rekonstruisanu Njegoševu ulicu u Nišu. Sada je neprohodna, prolaz je zabranjen, a stanovnici razočarani, jer su više od 20 godina čekali novi asfalt koji je propao za jedan dan. Za to krive nadležne i najavljuju miran protest, pišu Južne vesti.

Niška Opština Palilula pogođena je poplavama prvo sredinom juna i osim brojnih kuća, stradale su i ulice. Jedna od njih bila je i Njegoševa.

Ubrzo je kao jedno od predizbornih obećanja, kako to vide stanovnici, stigla najava gradonačelnika Darka Bulatovića da će ulica biti sanirana iako nije bila u planu.

Time se i pohvalio na svom profilu na Tviteru.

Mašine su stigle u ulicu i rekonstrukcija je zaista i počela, a radove je obišao i gradonačelnik. Nišlije koje tamo stanuju decenijama kažu da sigurno više od 20 godina čekaju uređenje ulice koja se nalazi nekoliko minuta od centra Niša.

Tokom radova upozoravali su izvođače da ne rade sve kako treba i da će se ulica srušiti nakon prve kiše.

„Kad je bilo iskopano od prethodnog obrušavanja jedan komšija i ja smo im skrenuli pažnju šta će da se desi ukoliko ne srede šahtu pre nego što su je zatrpali. Rekli smo da će prva sledeća kiša da napravi ovo, što se na kraju i desilo, jer nisu napravili odvod kakav treba, to je i amater mogao da vidi. Treba naći odgovornog koji nije uradio to što treba. Nestručno je urađeno i nisu ni slušali to što smo im argumentovano rekli“, priča jedan od građana iz Njegoševe za Južne vesti.

Diplomirani građevinski inženjer, iz oblasti hidrotehnike, objašnjava kakva je procedura u ovom slučaju i šta bi mogao da bude razlog da ulica samo desetak dana nakon rekonstrukcije izgleda kao na priloženim fotografijama.

„Nakon izvođenja bilo kakvih radova u kolovozu neophodno je izvršiti stabilizaciju tla pre asfaltiranja. Rovovi se zatrpavaju najpre peskom u sloju od minimum 10 cm iznad cevi, a zatim šljunkom, pri čemu se na svakih 30 cm vrši sabijanje vibro pločom. Na površini tla, pre asfaltiranja, zbijenost tla treba da bude 70 MPa (kod nas traže toliko). Ukoliko se ne ispoštuje procedura, vremenom, a naročito uz obilne padavine, dolazi do ulegnuća tla i propadanja asfalta“,  pojašnjava.

Da li je ispoštovana procedura, ili za nju u kampanji nije bilo vremena nadležni se do sada nisu oglašavali, ni objasnili kako je moguće da samo desetak dana nakon vanredne rekonstrukcije ulica propadne. Stanovnici smatraju da će reći da je kiša kriva, a oni podsećaju da je kiša padala i ranije.

„Nije kiša kriva, kiša je padala i pre mnogo puta pa nije odnosila asfalt, nego ovo nije urađeno kako treba. Ja živim više od 50 godina u ovom kraju, ovako se nešto nije desilo, mora da se ispita ko je kriv“,  napominje jedna Nišlijka.

Stručnjak objašnjava da proces izvođenja radova treba da kontroliše nadzorni organ, a novinari su pitali Direkciju za izgradnju da li je to učinjeno. Takođe smo ih pitali koliko je rekonstrukcija plaćena, ko će sada ponovo platiti popravku štete i koliko. Odgovori do objavljivanja teksta nisu stigli.

Građani u Njegoševoj kažu da su ljuti i razočarani, jer će verovatno i nastalu štetu platiti oni, kao i ostale Nišlije – iz budžeta, pa najavljuju miran protest za utorak u podne.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare