Foto: TANJUG / KC NIS / an

Iako je solidarna pomoć medicinskim radnicima koji su na poslu zaraženi virusom korona najavljena još u maju, sredinom jula zaposleni u KC Niš kažu da uplate nema. Iz Uprave na pitanje Južnih vesti kada će novac biti uplaćen odgovaraju - najverovatnije sutra, a kažu da je trebalo vremena da se dostave i provere spiskovi, jer su kasnili rukovodioci službi zauzeti brigom o pacijentima. "Dodatak nam nije isplaćen amimo toga dežuramo 80 sati mesečno aplaćaju nam 40 ", kažu zdravstveni radnici KC Niš.

RFZO je Klinički centar Niš 22. maja obavestio da radnicima koji su oboleli od korone radeći i direktno se izlagajući riziku sleduje solidarna pomoć, odnosno dodatak od 10% od visine plate, pišu Južne vesti.

To je odluka Ministarstva zdravlja, koje je, potvrđuju u Kliničkom, novac i uplatilo na njihov račun. U dokumentu iz maja piše da se pravo na solidarnu pomoć “u slučaju privremene sprečenosti za rad usled potvrđene zarazne bolesti covid19, a koja je nastupila kao posledica izlaganja riziku obavljanja poslova i radnih zadataka”, primenjuje za one koji nisu radili zbog bolesti u periodu od 1. aprila do prekida vanrednog stanja.

Međutim, skoro dva meseca nakon što je o tome obavešten Klinički, radnicima dodatak još nije isplaćen.

„Ministarstvo je poslalo da se isplati svakom radniku na platu 10 posto više, onima koji su bili bolesti od covida. Uprava je to zadržala za sebe, ni dinar nikome. I mimo toga, dežuramo i po 80 sati mesečno, a plaćaju nam 40. Ljudi su premoreni i sve više besni zbog nepravde“, kaže jedan od radnika.

Iako u dopisu koji je Uprava KC prosledila svim klinikama stoji da su rukovodioci službi i glavne sestre dužni da najkasnije do 25. maja dostave spiskove radnika i prateću dokumentaciju, u Upravi tvrde da nisu i da isplate nije bilo jer nije bilo uređenih spiskova.

„S obzirom na to, da je bilo potrebno da rukovodioci OJ KC Niš, čiji su zaposleni radili u Covid objektima, a ispunjavaju gorenavedene uslove, dostave spiskove sa imenima tih lica, to je iziskivalo određeno vreme, a sve zbog prezauzetosti celokupnog medicinskog osoblja u zbrinjavanju pacijenata“, kažu u Upravi KC Niš.

Napominju da je Ministarstvo zdravlja na račun KC Niš blagovremeno uplatilo novac za isplaćivanje solidarne pomoći u visini od 10% od osnovne plate, a za radnike Kliničkog centra Niš, koji su radeći u „crvenoj Covid zoni“ oboleli od virusa Covid-19.

„Nakon dostavljanja spiskova, nadležne službe niškog Kliničkog centra iste su sistematizovale i ažurirale, izvršene su sve provere koje su Zakonom predviđene, te će iznos predviđen uredbom resornog ministarstva, svim zaposlenima, koji ispunjavaju neophodne uslove, biti uplaćen u najkraćem mogućem roku, a najverovatnije već tokom sutrašnjeg dana“,  kažu u Kliničkom.

Koliko radnika Kliničkog centra je steklo pravo na ovu solidarnu pomoć, iz Uprave nisu odgovorili.

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar