Šodroš, protest Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Jedna aktivistkinja je puštena jer je prva dala izjavu, ostali su otišli u Prekršajni sud po hitnom postupku.

Većina je sprovedena kod sudije za prekršaje i dobiće prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, izuzev jedne aktivistkinje koja je izgrebala policajca po licu i koja će biti krivično gonjena.

Kako saznaje 021.rs, tokom protesta je uhapšeno deset aktivista, njih sedmoro je bilo u policijskoj stanici u Pap Pavla, dok se troje nalazilo u policijskoj stanici na Novom naselju.

Mladen Cvijetić iz Gradskog odbora pokreta „Zajedno“ za 021.rs rekao je tom prilikom da nije sigurno šta se dešava sa privedenim aktivistima.

„Ne znamo šta se sa njima radi, ne znamo da li su zastrašivani, da li pretučeni, pošto je prema građanima od jutros sprovedeno divljaštvo, brutalnost i najgori sadizam. Došli smo ovde da vidimo šta je sa našim ljudima, da vidimo kako možemo da ih oslobodimo i da zajedno odbranimo Šodroš, zbog čega smo se iskupili“, rekao je Cvijetić ispred policijske stanice u Pap Pavla.

Podsećanaj radi, među uhapšenima su i članovi pokreta „Zajedno“ i aktivista Brajan Brković.

Policajci i aktivisti su se sukobili, jer građani nisu želeli da dozvole radnicima kineske kompanije CRBC da ogradi ovaj deo Šodroša.

Jutros se dogodio i incident kada je napadnuta urednica Novosadske televizije Emilija Marić, zbog čega su reagovali Udruženje novinara Srbije i gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je građanima koji se protive izgradnji mosta na ovom prostoru poručio da im „neće proći više nijedan pokušaj miniranja demokratskih principa i vrednosti, a u našoj državi Srbiji postoje kazne za sve one koji svoje lične frustracije iskaljuju na novinarima“.

BONUS VIDEO – Uhapšeno šestoro aktivista na Šodrošu: Policija šutirala građane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar