Foto: RTV Bor/RTS

Novu rampu za sedmogodišnjeg dečaka Nikolu Smolovića platiće grad Bor, biraće je dečakovi roditelji, a biće kupljena u januaru, kaže za Nova.rs Dobrica Đurić, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja u Boru. Naime, surovi i bezobzirni čin stanara u jednoj zgradi na broju 117 u ovom gradu, izazvao je negodovanje i osudu javnosti, nakon što je čak 21, porodica od ukupno 31, odlučila da rampa sa ulaza u zgradu bude uklonjena, iako je podignuta zbog njihovog malog komšije, koji živi sa cerebralnom paralizom.

“Postoji nekoliko firmi koje rade ove rampe. Liftovi su komplikovani, a njima ljudi treba da nauče i da rukuju. Odlučili smo da roditelji malog Nikole odaberu šta njima najviše odgovara, a grad će da plati. Nova rampa biće kupljena u januaru, čim se formira budžet. Mi smo već odvojili sredstva za socijalna davanja i od dela tog novca ćemo je platiti. Postojeća rampa, čija se fotografija vrti po medijima, nije bila ni završena. Ona mora biti široka 110 centimetara. Trebalo je da bude gumirana i zatvorena sa strane, da preko nje može i da se hoda. Naša ideja je bila da dovedemo Nikoline drugare iz vrtića da je oni oboje i zašarene, da lepše izgleda. Nažalost, to se nije dogodilo, a nismo stigli, zbog stanara koji su odlučili da je uklone” kaže Đurić.

On ističe da će i zbog nove rampe morati da dobiju saglasnost komšija.

“Održaćemo sastanke sa njima i dogovoriti se. Objasnićemo im da nova rampa neće smetati da priđu ulazu u zgradu, jer će biti drugačije konstrukcije, moći će da se pomera i sklapa” objašnjava Đurić.

Komšije međutim smatraju da su razlozi za rušenje rampe nesporni.

„Znamo situaciju i žao nam je dečaka, ali nas niko ništa nije pitao kada se gradila ta rampa. Dosta je široka i nema mesta da prođu ostali stanari“, izjavila je stanarka Kristina Ćirić.

Podsetimo, grad Bor je podigao rampu pre nekoliko meseci, nakon što im se porodica Smolović obratila za pomoć. Građevinski inženjeri su predložili rampu koja prema pravilniku ispunjava sve standarde.

„Održali smo nekoliko sastanaka sa stanarima, ali dogovora nije bilo. Pokušali smo da objasnima da sa druge strane nije bilo mogućnosti da sagradimo rampu, jer bi izlazila na ulicu i ne bi bilo mesta za parking“, dodao je Đurić.

Bonus video: Potresan apel Vanjine mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare