Povodom informacije koja se pojavila u medijima da je „Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja“, Institut za javno zdravlje Kragujevac demantuje ove navode. Način na koji su pojedini mediji preneli pomenutu informaciju navodi na zaključak da je trenutno u Šumadiji obolelo pet beba, što nije tačno.

Naime, u Šumadijskom uprvanom okrugu od početka epidemije velikog kašlja, odnosno od meseca avgusta 2023. godine do 21. februara 2024. godine, potvrđeno je pet obolelih slučajeva i to: 09.08.2023. godine, 10.11.2023. godine, 01.12.2023. godine, 18.01.2024. godine i 09.02.2024. godine. Svi oboleli su bili u uzrastu kada nije bilo moguće otpočeti obaveznu imunizaciju (bebe mlađe od 2 meseca).

Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Kragujevac vrši pojačani epidemiološki nadzor nad pertussis-om i o svim novootkrivenim slučajevima izveštava Institut za javno zdravlje Srbije, Dr Milan Jovanović Batut, tako da su podaci o obolelima od Pertussis-a za teritoriju Šumadijskog upravnog okruga javno dostupni i na sajtu Batuta.

Pročitajte još:

Epidemiološkim upitnikom dobijeni podaci ne ukazuju na međusobnu povezanost obolelih, ni prostorno ni vremenski i svi su dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Naglašavamo da na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga obuhvat obaveznom imunizacijom dece vakcinom proiv Pertussis-a beleži visoke procente, iznad 95%.

***

BONUS VIDEO: Mama bebe koja je preležala veliki kašalj: Situacija se preko noći pretvorila u pakao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar