Ilustracija Foto:EPA/ATEF SAFADI

Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” pozvali su nadležne državne organe da bez najave kontrolišu primenu zaštitnih mera u svim fabrikama u Srbiji.

“Upozoravamo sve poslodavce da hitno uvedu sve mere zaštite. Njihova je odgovornost i dužnost da to sprovedu. Jedino će na taj način sačuvati zdravlje i živote radnika i zadržati kontinuitet u radu”, ističe se u saopštenju sindikata.

Sindikati “Nezavisnost” ukazuju da je gradonačelnik Breše optužio industrijalce da su krivi za veliku smrtnost od epidemije u Italiji, jer su radili do poslednjeg trenutka, zbog čega su neke fabrike bile žarište infekcije.

“I u Srbiji je opravdana bojazan zbog toga što jedan broj fabrika, posebno stranih multinacionalnih kompanija, još radi iako ne proizvode stratešku robu, nego doprinose smanjenju poslovnih minusa svojih vlasnika i matičnih kompanija“, ukazuje „Nezavisnost“.

Dodaje se da u nekim od tih fabrika radnici povremeno iz protesta samoinicijativno obustavljaju rad, jer nemaju adekvatna sredstva zaštite, pa su izloženi visokom zdravstvenom riziku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram