Foto: Ivan Popović/Nova.rs

Olujno nevreme praćeno kišom i krupnim gradom koje je pogodilo danas popodne neke delove Srbije, nanelo je štetu usevima, objektima i putevima. Na snazi je narandžasto meteorološko upozorenje.

Grad veličine jajeta koji je padao večeras između 19 i 20 časova u Brusu naneo je veliku štetu malinama i poljoprivrednim zasadima, javio je dopisnik Nova.rs.

„Grad je pada u tri navrata. Prvo je bio jako sitan veličine lešnika, u drugom talasu bio je veličine oraha, a treći talas je bio najjači i veličine jajeta. Sve je oštećeno, grad je lomio i crep na krovovima kuća“, rekao je jedan građanin Brusa.

Ranije danas nešto oko 16 časova Studenicu i okolinu pogodilo je olujno nevreme. Predsednik Mesne zajednice Studenica Dragan Jevremović kaže da je, prema podacima meteorološke stanice u tom mestu, za nepun sat vremena palo 39 litara kiše po kvadratnom metru.

Grad veličine kokošijeg jajeta, prema rečima meštana Studenice, padao je skoro četrdeset minuta i pritom uništio sve poljoprivredne useve, a posebno zasade malina.

Jako nevreme lomilo je grane na drveću, uništilo plastenike, lomilo crepove na kućama, a pojedini zaseoci u jednom trenutku ostali su i bez struje. Za to vreme palo je 40 litara kiše po kvadratnom metru, javlja N1.

„Strašno nevreme. Sve što smo posejali to je uništeno, bašte, plastenici, maline, kukuruz, krompiri… Nikada krupniji grad nije padao u Studenici. Toliko je jako bilo da je čak lomio i crepove na kućama. Potoci vode su se slivali. Uništeni su nam i pojedini putevi“, kaže Radovan Tomić iz Studenice.

Velika količina vode koja je pala stvorila je bujice koje su u vidu potoka uništile seoske puteve, dok je voda prodrla i u neke domove.

Protivgradna zaštita je dejstvovala sa nekoliko lokacija, ali je ipak pričinjena velika šteta na poljima i usevima.

Foto: N1

Nevreme pogodilo i Vrnjačku Banju, pojedini delovi pola metra pod vodom

Snažno nevreme praćeno grmljvinom, gradom i velikom količinom kiše nije mimoišlo ni Vrnjačku Banju.

Za kratko vreme na ovo turističko mesto sručila se velika količina padavina, koju atmosferska kanalizacija nije mogla odjednom da primi, pa su pojedini delovi Banje bukvalno bili pola metra pod vodom.

U otklanjanju i sprečavanju većih posledica, kako nezvanično saznaje N1, angažovani su pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz ovog mesta, a u pomoć su im priskočile kolege iz Kraljeva.

Krupan grad padao i u Sjenici

Kratkotrajan ali krupan grad padao je u Sjenici. Meštani kažu da je bio veličine kestena i lešnika.

U selu Bagatiće na Pešteri najviše oštećenja bilo je na krovovima i automobilima. Bilo je manjih oštećenja i u ostatku opštine Sjenica.

Velika materijalna šteta načinjena je i na voćnjacima i zasadima u selu Gnjilanica u opštini Raška, javlja RTS.

Kiša praćena olujnim vetrom na Goliji donela je i grad. Prema rečima meštana Dajića Brda, Devića i Pridvorice, grad je bio redak ali izuzetno krupan.

Oštetio je rodne grane u nekim zasadima maline, ali je veću štetu napravio na seoskim putevima.

Nevreme praćeno kišom, gradom i olujnim vetrom zahvatilo je područje Kruševca, Opštine Aleksandrovac i dela Trstenika.

Štetu su pretrpeli usevi, voćnjaci, vinogradi, oštećeni su automobili, fasade. Protivgradana odbrana je dejstvovala bez prestanka čime je šteta donekle ublažena.

Ranije danas je RHMZ upozorio na kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Danas i sutra je na snazi narandžasto meteorološko upozorenje.

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (11)