Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nevreme praćeno gradom napravilo je veliku štetu na objektima, automobilima, ali voćarskim i povrtarskim kulturama. Na području čačanske teritorije najviše je stradalo voće i povrće, a u Arilju i Ivanjici kupina i malina.

Prema rečima Bobana Sokića iz sela Lipnica, nadomak Čačka, grad je bio veći od teniske loptice, a od paradajza, krompira, ali i pomoćnih objekata nije ostalo ništa.

„Uništena mi je šupa sa alatom. Krov je odnet, bilo je strašno“, priča on za portal Nova.rs o sinoćnjem nevremenu.

Kako kaže, baštu je kiša odnela a vetar je nosio sve pred sobom.

„Stigao mi je i paradajz koji je bukvalno raznet. Ne mora da se melje za zimnicu, može odmah u šerpu na kuvanje i pasterizaciju za kečap“, priča naš sagovornik.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Dodaje da se grad dva puta navraćao u ovo mesto, ali na svu sreću, dve kuće u dvorištu nisu stradale. Dodaje da su graduške imale nepravilan oblik, praktično bodlje.

„Evo dragi narode ovako seljak koji prolije znoj i muku da bi othranio porodicu, školovao đake ostane u sekundama bez svega“, kažu malinari iz Ivanjice na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

„A hladnjačari i političari treba da vas je sramota kako seljaka ucenjujete. Kažete mnogo 300 dinara, hoćete džabe našu muku i znoj“, navode.

„Sram vas bilo, a ovo nam je pouka za iduću godinu. Prvo dogovor oko cene pa onda da odlučimo da li ćemo malinu raditi i koliko nam se isplati. Državo Srbijo, stidi se i vi što vladate ovom zemljom“, poručuju oni.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od njih je, nakon grada pustio ovce da opasu zelenilo koje ostalo nakon što je grad „obrao“ maline.

I ostali članovi su se složili da se bar jage nahrane zelenog lišća.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Ovo više nije humano. Svake godine ( osim prošle) šteta je nemerljiva. Ucenjuju nas cenom, održali smo proteste i niko ne reaguje“, kažu oni. I kupinari ne znaju šta da rade, jedan od njih najavljuje da će ostaviti sve i otići u Austriju.

„Ovo je nepodnošljivo, em cena mala, a sada i grad. Ostavio sam porodicu i decu ovde, ali od toga ništa“, kazao je sagovornik Nove.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar