Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je u Danu uživo da je vlast kasno donela mere za početak školske godine, kao i da će broj zaražene dece rasti i u narednom periodu. "Nesumnjivo je da je mnogo više zaraženih. Naročito u Beogradu, zvanično nijedan srednjoškolac nije zaražen od nekoliko desetine hiljada, što je besmisleno", istakao je on.

„Školska godina je morala da počne. Kao što su istakle i Ujedinjene nacije, Kovid 19 je najveći udar na globalni sistem obrazovanja. Ono je fundamentalno ljudsko pravo, pokretač progresa, i dobro je što je počela školska godina. Nije dobro što su se vlasti kasno setile da prvog septembra počinje škola. Tek 11. avgusta je Krizni štab izašao sa dokumentom vezanim za početak škole, a drugi problem je šro nisu konsultovali nastavnike i roditelje“, ocenjuje Radovanović.

Smatra da su se zbog takve situacije sa punim pravom pobunili prosvetni radnici.

„Kao i uvek kao što se radi kod nas, radi se bahato, i bez konsultovanja. Smatra se slabošću ako konsultujete nekoga. Ovde vlast samo preseče, i tamo je sva mudrost“, ističe Radovanović.

Kako je kazao, problem kod protokola koji su uvedeni za naše škole u ovoj situaciji je što se često menjaju.

„Često ni pedijatri ne znaju šta da rade. Stižu nova uputstva i njihovi profesionalni principi im govore da treba da urade nešto drugo, a ne ono što piše. To se pokazalo i kod slučaja novinara Čavića“, napomenuo je on.

Komentarišući ministra Šarćevića, on ističe da možemo samo da pretpostavljamo koliko je zaista dece zaraženo.

„Kod dece to ide tako blago, da se to ne prepoznaje. Nesumnjivo je da je mnogo više zaraženih. Naročito u Beogradu, zvanično nijedan srednjoškolac nije zaražen od nekoliko desetine hiljada, što je besmisleno“, smatra Radovanović.

Procenjuje da će se povećati broj zaraženih, a koliki će taj „talas“ biti, on navodi da to zavisi od mera koje ćemo preduzimati.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar