Foto: Printscreen/YouTube/Tanjug

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida podnelo je Prvostepenom sudu časti Lekarske komore Beograd prijavu protiv prof. dr Branimira Nestorovića zbog povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore Srbije. Tim povodom, na svom Fejsbuk profilu, oglasio se i Nestorović, koji je uputio predlog Ujedinjenima protiv kovida: "Odredite jednog ili dvojicu kolega i da sučelimo stavove na nekoj nacionalnoj tv (može i vaša Nova S). Bolje od tužakanja. Čekam odgovor PS. Može i Ivan Ivanović van broja". Sa druge strane, iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida poručuju da će izbeći javne rasprave sa Nestorovićem i da se pravi odgovor očekuje od Lekarske komore Srbije, njenog Etičkog odbora i Suda časti.

 

 

Imam predlog za Ujedinjene protiv Covida (a ja mislim da smo svi protiv). Odredite jednog ili dvojicu kolega i da…

Posted by Branimir Nestorović on Monday, February 8, 2021

 

„Sve je rečeno u našem saopštenju“, kaže profesor Slobodan Savić, koji je i član udruženja Ujedinjeni protiv kovida i jedan od onih koji se već mesecima zalažu za odgovornost Nestorovića pred Lekarskom komorom Srbije.

Profesor Savić, u izjavi za Nova.rs, ocenjuje da bi svako dalje javno polemisanje sa Nestorovićem bilo neprimereno.

„To je način komunikacije koji apsolutno nije primeren u ovoj situaciji. Sve ono što bude trebalo kazaćemo tamo gde mu je i mesto, a to su zvanični organi od kojih očekujemo reakcije“, tako naš sagovornik odgovara na poziv koji je udruženju Ujedinjeni protiv kovida uputio Nestorović.

Danas je održana i sednica Kriznog štaba, a Nova.rs je Predraga Kona upitala da prokomentariše „slučaj Nestorović“ i njegove nastupe.

„U okviru današnjeg sastanka Kriznog štaba, bez pominjanja bilo kakvih pojedinačnih imena, mi smo osudili, tako bi se moglo reći, vrlo jasno smo naglasili da bilo kakvo istupanje koje ide protiv preventivnih mera nije prihvatljivo uopšte. To je ušlo danas i u Zapisnik, tako da je to stav kompletnog Krizng štaba“, navodi Kon.

Povodom zahteva koji je uputilo udružnje Ujedinjeni protiv kovida, on smatra da lična sučeljavanja nisu korisna i potrebna i da je to posao koji svi treba institucionalno da rešavaju.

„Ja ni u kom slučaju, kao član Kriznog štaba, ne mislim da se na bilo koji način tu eksponiram“, kaže Kon.

Udruženje ujedinjeni protiv kovida  je i detaljno obrazložilo zbog čega traži reakciju Lekarske komore, njihovo saopštenje vam prenosimo u celosti.
Obrazoloženje udruženja Ujedinjeni protiv kovida podnosimo u celosti:

„U vreme pandemije virusa korona, koja i danas traje, dr Nestorović je, kao član Kriznog štaba i u ličnom svojstvu iznosio brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i pronosio poluistine.

Činio je to u brojnim medijima, a gotovo svi su mu dostupni, tako da su njegove izjave i tvrdnje doprle do velikog broja građana. To je činio kontinuirano i uporno, počev od prve objave državnog vrha i pojedinih članova Kriznog štaba o epidemiji koja je zahvatila i Srbiju, kada je tvrdio da se radi o bezopasnom („smešnom“) virusu, upućujući naročito ženski deo auditorijuma u evropsko žarište epidemije, u Milano radi šopinga.

Nastavio je nešto kasnije, u široko gledanoj televizijskoj emisiji, sa tvrdnjama da virus korona ne može zaraziti decu, niti osobe mlađe od 40 godina, iako su izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija tvrdili i dokazali suprotno. Početkom maja 2020, u intervjuu jednom dnevnom listu, pozvao je sve građane, izuzev najstarijih, da iziđu na ulice da bi se zarazili, tvrdeći da će se epidemija okončati ‘do 15. juna’.

U vreme davanja ove izjave u Srbiji je, prema zvaničnim podacima bilo zaraženo gotovo 10.000 ljudi, a tri meseca kasnije dodatno se zarazilo još preko 21.000 građana Srbije. Upravo u ovom periodu, do kraja avgusta, preminuo je veliki broj zaraženih.

Krajem maja prošle godine, u razgovoru objavljenom na internet izdanju jednog dnevnog lista, tvrdio je da je preležao koronu, ali da nije bio u izolaciji, niti je koristio zaštitna sredstva. Izjava je data u vreme kada je građanima Srbije preko svih medija prebacivano da su nedisciplinovani i da se ne pridržavaju zaštitnih mera.

Neprofesionalne i neistitnite izjave prof. Nestorovića kulminirale su početkom februara ove godine tvrdnjama u jednom tabloidu: ‘Glumili smo epidemiju, sve sa koronom je izmišljeno. Testiranje ne vredi ništa, kao ni vakcinacija, a od KOVID se ne umire. Niko neće da mi plati usavršavanje da dokažem da KOVID ne postoji.’

Ovim svojim izjavama i tvrdnjama, kao i drugim koje su detaljno opisane u prijavi Prvostepenom sudu LK Bgd, dr Nestorović je grubo, štaviše osiono povredio brojne odredbe Etičkog kodeksa – počev od obaveze lekara da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije (čl. 7.), preko obaveze da doprinosi prevenciji bolesti, kao i suzbijanju zaostalosti, praznoverja i nadrilekarstva (čl. 10), neumerenog i nekritičnog isticanja sopstvene ličnosti i profesionalne aktivnosti, koje je suprotno lekarskom pozivu (čl. 18. st. 1), preko nekritičkog objavljivanja i propagiranja nedovoljno proverenih dijagnostičkih, terapijskih i drugih metoda lečenja (čl. 19. st. 3) – do kršenja obaveze lekara da se suprotstavi nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima u oblasti dijagnostike i lečenja i da o tome obavesti nadležne organe i institucije (čl. 20).

Naročita društvena opasnost neistinitih i neprofesionalnih izjava dr Nestorovića sastoji se u tome da te izjave nesumnjivo imaju značajan uticaj na veliki broj građana. Osnov te opasnosi proističe iz njegovog lekarskog poziva, kao i iz dodatnog društvenog ugleda koji mu je podaren državnim odlikovanjem „za zasluge u borbi protiv pandemije“.

Dr Nestorović nije bio jedini koji je tokom pandemije kršio Etički kodeks LKS. On je samo prvi protiv koga je Udruženje UPK podnelo prijavu LKS.

Jedno vreme je to činio kao član Kriznog štaba. Nijedan lekar – član tzv. medicinskog dela Kriznog štaba nije se izričito, nedvosmisleno i momentalno suprotstavio neistinitim i neutemeljenim tvrdnjama dr Nestorovića, ni onda kada je davao javne izjave u njihovom prisustvu. Time su prekršili svoje obaveze utemeljene u Etičkom kodeksu – da su dužni da se suprotstave nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima drugog lekara. Na neke od izjava su se, pojedini među njima, štaviše blagonaklono smejali, ili klimali glavom, ostavljajući utisak da su sa takvim izjavama saglasni.

Takođe, već 10. aprila 2020. godine, 5 eminentnih lekara i profesora: prof. dr Slobodan Savić, prof. dr Đorđe Alempijević, prof. dr Srđan Milovanović, prim. dr Elizabet Paunović i prof. dr Aleksandar N. Nešković poslali su dopis Etičkom odboru LKS tražeći pokretanje disciplinskog postupka protiv dr Nestorovića koji do današnjeg dana nije pokrenut“.

Ujedinjeni protiv kovida će, kako se dodaje na kraju sopštenja, nastaviti da se, pravnim sredstvima koja su im na raspolaganju, bore protiv akata i radnji kršenja lekarske etike i profesionalnih stavova i standarda koje su usvojile ugledne i verodostojne međunarodne medicinske institucije, kao i zakonodavstvo i ostala medicinska normativa Republike Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram