Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Neprihvatljivo je da Vlada uskraćuje javnosti uvid u kompletnu sadržinu izveštaja GREKO (Grupa država za borbu protv korupcije), u kome je stanje u Srbiji ocenjeno kao "globalno nezadovoljavajuće", ocenio je advokat Rodoljub Šabić.

Šabić smatra da je uskraćivanje informacija sa stanovišta legitimnih interesa i države i građana neodrživo i da je „posebno apsurdno da izveštaj o problemima u borbi protiv korupcije od javnosti skriva vlada koja je borbu protiv korupcije proklamovala kao jedan od priorioteta“.

„Održavati status „poverljivo“ ovakvom izveštaju je sa stanovišta Zakona o tajnosti podataka i formalno neodrživo i… direktno suprotno odredbama više zakona – (o pristupu informacijama; o tajnosti podataka; o budžetskom sistemu; o javnim nabavkama…)“, rekao je on agenciji Beta.

„Transparentnost u raspolaganju javnim novcem i dobrima je jedan od osnovnih uslova borbe protiv korupcije. Teško je, zapravo nemoguće, dovesti u sklad sa proklamovanom borbom protiv korupcije to da su informacije o javnim finansijama, posebno rashodima „poverljive“, naveo je on i dodao da se to „događa sve češće, u meri da preti da postane pravilo“.

„I u transakcijama od izuzetno krupnog značaja (Beograd na vodi, koncesija aerodroma, svi rashodi za zdravstvo tokom epidemije i sl.) i u nekim manjeg značaja to nekad deluje doslovno tragikomično – poput „strogo poverljive“ cene spomenika“, smatra Šabić.

Foto:Nemanja Jovanović

„Na veliku rastuću netransparentnost i u postupku kreiranja rebalansa budžeta nedavno je, s razlogom, upozorio i Fiskalni savet i vrlo je zabrinjavajuće da je to argumentovano i umesno upozorenje naišlo na agresivne diskvalifikatorske reakcije predstavnika vlasti“, naveo je on.

„U vezi s izveštajem GRECO treba podsetiti i na veoma lošu ocenu Srbije u poslednjem Globalnom indeksu percepcije korupcije globalne antikorupcijske mreže-Transparensi Internešenel. Inače, i pre tri godine od strane GRECO dobili smo istu, lošu ocenu, a radi se o preporukama GRECO starim šest godina za čije izvršenje je rok bio jedna godina“, upozorio je Šabić.

Šabić smatra da je to što preporuke ni danas nisu ispunjene „za građane Srbije frustrirajuće a za ugled zemlje u međunarodnim relacijama kompromitujuće“.

„Kod takvog stanja stvari Vlada bi morala biti svesna da je ne samo u nespornoj obavezi da javnosti omogući pristup svim relevantnim informacijama, nego da je potrebno i da se konačno otvori pitanje i objektivne i subjektivne odgovornosti kako za neispunjenje preporuka tako i za evidentno odsustvo rezultata u borbi protiv korupcije“, neveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar