Reka Ropot Foto:Privatna arhiva

Veliki broj ljubitelja prirode i planinara posetio je proteklih prazničnih dana rečicu Ropot koja izvire u podnožju Suve planine i koja predstavlja redak prirodni fenomen – ona se na početku godine pojavljuje maltene u trenu i isto tako u trenu nestaje tokom juna.

„Misteriozno“ pojavljivanje Ropota, na granici između opština Gadžin Han i Babušnica, svakako nije jedini razlog što ta rečica ima sve više posetilaca iz naše zemlje i inostranstva.

Nekoliko manjih izvora posle par desetina metara formiraju jedinstven tok kristalno čiste vode koja do svog odredišta – Prisjanske reke, stiže preko niza manjih i većih vodopada i slapova. Netaknuta priroda i reka koja se, iako malena, probija kroz šumu i kamenje, pravi su raj za izletnike, planinare i istinske ljubitelje prirode.

U planinarskom društvu „Trem“ iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Hana kome pripadaju najveće zasluge što Ropot postaje poznat širom naše zemlje kažu da pojavu vode prati zvuk u dubini zemlje sličan roptanju te otuda i taj naziv reke.

„Zvuk sličan roptanju ili vodi koja vri čuje se dan, dva pre nego što Ropot poteče. Međutim, nikada se ne može naslutiti kada će reka stati. Ropot ne presušuje malo po malo, on odjednom nestaje“, objasnio je predsednik PD „Trem“ iz Donjeg Dušnika Stanoje Beja Stojanović.

Prema njegovim rečima, Ropot svake godine ima nekoliko izvora koji posle nekoliko desetina metara čine jedinstven tok, i to snažan i brz.

„Stručnjaci smatraju da se u dubini Suve planine nalazi jezerce u obliku levka koje se tokom jeseni i zime puni, a kada dostigne odredjeni nivo voda poteče. Kada se levak isprazni, presahnu izvori i Ropot nestaje u trenu“, istakao je Stojanović koji je i predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije Gadžin Han.

On je istakao da zbog toga što ne teče stalnom tokom godine u Ropotu nema riba, niti rakova iako je voda savršeno čista.

Prema njegovim rečima, Planinarsko društvo „Trem“ i Turistička organizacija Gadžin Han planiraju da od izvorišta Ropota naprave u narednom periodu uređeno izletište, sa uređenim prilazima do samog izvorišta i vodopada, kao i do par malih pećina koje se nalaze u tom delu Suve planine.

Reka Ropot Foto:Privatna arhiva

Planinarsko društvo „Trem“, dodao je, već tradicionalno za 1. maj organizuje okupljanje planinara iz Srbije i okolnih zemalja na izvorištu Ropota, a tako je bilo i ove godine.

Iskusniji planinari iskoristili su priliku da se od izvorišta koje se nalazi na 775 metara nadmorske visine popnu do Litice koja se nalazi na 1.683 metara nadmorske visine, jednog vrhova Suve planine poznatom po tome što se u vrtači u njegovoj neposrednoj blizini tokom većeg dela godine nalazi jezerce.

Direktor Turističke organizacije Gadžin Han Srđan Igić je rekao da je Ropot ove godine potekao nešto kasnije nego obično verovatno zbog toga jer minule zime nije bilo mnogo padavina u tom delu zemlje

Reka Ropot Foto:Privatna arhiva

„Voda se pojavila na izvorištu 12. aprila, a prethodnih godina bilo je to obično februara. Mi smo bili na izvorištu, par dana pre toga i nije bilo ni kapi vode. Majstori koji su došli da postavljaju letnjikovce javili su nam da je reka potekla“, kazao je Igić-

Reka Ropot Foto:Privatna arhiva

On je dodao da će na izletištu uskoro biti postavljeno pet letnjikovaca sa klupama i stolovima, a proteklih dana postavljeni su putokazi i mapirana staza od Velikog Krčimira do Ropota.

Izvorište je udaljeno od Krčimira 5,5 kilometara i do njega se stiže makadamskim putem koji je, kada je suv, za putničke automobile prohodan celom dužinom. Tokom kišnih dana, automobil je najbolje parkirati na kilometar ili 1,2 kilometra od izvora.

BONUS VIDEO Smeće u Savi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar