Foto: Shutterstock, Twitter

Na Kosovu i Metohiji drugi put posle ratne 1999. godine počeo je popis stanovništva. Po svemu sudeći, Srbi će ga, urpkos najavljenim kaznama, bojkotovati. Popisivanje stanovnika još nije ni krenulo kako valja, a odgovori koji su ponuđeni građanima izazvali su salvu rekacija.

Milica Andrić Rakić iz NVO „Nova društvena inicijativa“ iz Kosovske Mitrovice objavila je na mreži X nekoliko popisnih listića sa malo je reći interesantnim pitanjima.

Tako će popisivači na Kosovu građane pitati o bračnom statusu, a neki od ponuđenih odgovora su „Razveden-a/, ali zakonito venčan/a“.

Jedan od mogućih odgovora je i „Nikada u braku“.

Kada je o porodičnom statusu reč, odgovori su još čudniji, opcije su „Muškarac/žena sa krunom“ ili „Muškarac/žena bez krune“. Ovde se verovatno misli na prsten.

Za statistiku je važno i da li u stambenim zajednicama postoji toalet sa bideom, pa je tako građanima na ovom pitanju ostavljen niz opcija: Toalet sa bideom unutar stambene jedinice, toalet sa bideom izvan stambene jedinice, ali unutar zgrade, toalet za bideom izvan zgrade i nema toaleta sa bideom.

Ako ste pomislili da je ovde kraj – nije. U delu „porodični status“ moguće je navesti da ste „osoba koja ne pripada nijednoj porodici“.

PROČITAJTE JOŠ

Početak popisa na Kosovu obeležili su problemi, pre svega u srpskim sredinama. U Zubinom Potoku se, prema rečima gradonačelnika Izmira Zećirija, povukla većina srpskih popisivača.

Za onog ko se popisu ne odazove, zakonski propisana kazna je novčana i to u iznosu i do 2.000 evra po glavi stanovnika.

Inače, ovo je drugi popis stanovništva na Kosovu od 1999. godine, posle onog iz 2011. godine koji su Srbi, i sa severa i sa juga, skoro potpuno bojkotovali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare