Nemanja Nenadić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je u emisiji "Iza vesti" N1 da kada je reč o referendumu za Rio Tinto, stvari uopšte nisu jasne. "Oko čega će se referendum raspisivati, ne postoji obaveza raspisivanja referenduma pre zaključivanje ugovora o eksploataciji ruda, na kojoj teritoriji? Treba da postoje neki kriterijumi kako se određuje šta je deo teritorije, jer ako nema jasnih kriterijuma, dolazimo do Gerimenderinga - krojenja izbornih jedinica, prema očekivanom ishodu. Ima još jasnih pokazatelja da postoje određeni dogovori (sa Rio Tintom), Drobnjak je najotvorenije potvrdio da su Putevi Srbije dali odobrenje da oni izrade neki elaborat gde treba da prolazi obilaznica, to je jedan od krunskih dokaza da postoje neki dogovori. Vlast je dovela sebe da ulazi u neki odnos zavisnosti sa ovom kompanijom", rekao je.

Kaže da je vlast bez velikog razloga ušla u hitne promene Zakona o eksproprijaciji, a sa velikim kašnjenjem u promene Zakona o referendumu, a da građani nisu dobili šta je hitnost, šta su promene i da se sve odigrava praktično inkognito.

„Nije bila organizovana javna rasprava, trebalo bi da piše da su zainteresovane strane konsultovane, svaki građanin bi mogao da bude zainteresovan. Najspornija je, bez obzira da li je ustavna ili ne, mogućnost da se neki projekti proglase za projekte od javnog interesa, bilo šta može da bude predmet eksproprijacije“, kaže on za N1.

Rekao je da još nije „sagledao logiku“ hitnosti donošenja pomenutog Zakona, osim da se želi brže završavanje projekata.

Povezane vesti:

„Za sve to je postojala mogućnost da se iskomunicira sa građanima, što nije učinjeno. Ustav sadrži jednu odredbu, kada postoji javni interes može se prinudno otkupiti, ali da naknada mora biti tržišna“, rekao je Nenadić.

Dodaje da Zakon o eksproprijaciji nije bio potreban da bi se vršilo nešto što je nesumnjivo u javnom interesu.

„Nisam siguran da je ova hitnost bila zbog njih. Izmenama Zakona o rudarstvu su dobili mogućnost da sprovode eksproprijaciju“, kaže Nenadić.

Navodi da su građani u pravu što su uznemireni i da imaju razloga za strah.

„Treba nam snažnija zaštita u samom Ustavu, zakoni se olako donose i menjaju, trebaju nam mnogo čvršće garancije u Ustavu jer ako toga nema, ako nema dijaloga, onda preostaje jedino protest. Ne možemo da znamo šta će vlastima sve da padne na pamet, pre deset godina nikome nije padalo na pamet da će biti organizovano građenje stanova, na Beogradu na vodi, tu je srušena privatna imovina, ono što je tu bilo je većina bila državna imovina, ali nema ograničenja, ako se jednom krene tim putem, bilo šta može biti otvoreno“, smatra Nenadić.

Govoreći o protestima zbog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Zakona o eksproprijaciji, Nenadić ističe da je moć građana potencijalno velika.

„Videli smo neke situacije da je vlast reagovala na proteste, povlačila je predloge zakona. Ljudi iz vlasti osluškuju rejting, sa druge strane ima i situacija gde su prošli i nepopularni zakoni jer je vlastima bilo previše u interesu. Pre par godina smo imali protest posle Hercegovačke, ali vlast se nije povukla, interesi su bili previše jaki. Videćemo, ja želim da verujem da postoji mogućnost za dijalog, da se stvari pokrenu i stave na sto, teško je očekivati da ćemo imati bilo koje promene i argumentovan dijalog“, zaključio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

BONUS VIDEO Rio Tinto iseljava dolinu Jadra

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar