Nemanja Sudar humanitarna pomoc
Nemanja Sudar Foto:Budi human

Petogodišnjem Nemanji Sudaru dijagnostikovan je nespecifičan visokofunkcionalni autizam, a njegova porodica moli za novčanu pomoć kako bi malom Nemanji platili preglede, terapiju i tretmane.

Nemanja je rođen 01.10.2016. godine u Beogradu. On je treće dete u porodici i bio je napredna beba, puzao je, počeo da sedi da hoda, izgovara prve reči u periodu predviđenom za taj uzrast.

Vremenom Nemanji je uspostavljena dijagnoza razvojnog mešovitog poremećaja i razvojna disfazija.

Krenuo je na logopedske i defektološke tretmane, po potrebi je išao kod psihologa. Nemanja je napredovao. Počeo je da slaže slagalice, razvrstava boje, oblike, javio se pokazni gest, kontakt očima, odazivao se na ime, izvršava naloge kada je raspoložen, više se smeje, sam se oblači. Prestao je da korisi pelene. Govor je i dalje oskudan.

Roditelji su odveli Nemanju u privatnu ordinaciju gde je testiranje pokazalo da je u pitanju nespecifičan visokofunkcionalni autizam. U tom periodu je nastupila pandemija koronavirusa. Nemanja nije išao na tretmane već je iste kući radio sa mamom.

I dalje ne koristi govor, postaje hiperaktivan i agresivan. U Senzorijumu je otkriveno da je Nemanja osetljiv na zvuk, da mu prija duboka masaža. Krenuo je na tretmane u hiperbaričnu komoru kao i na hipoterapije i dva puta nedeljno na bazen kako bi usmerili njegovu hiperaktivnost. Uvedeni su mu lekovi za smirenje.

Nemanja sada ima pet godina. Napretka ima ali nedovoljno. Ono što Nemanji daje nadu za napredovanje u lečenju su tretmani matičnim ćelijama. Sredstva su mu potrebna i za specijalističke i kontrolne preglede, defektološke i logopedske tretmane, hipoterapije i kineziterapije, za hidrorehabilitaciju, za tretmane u hiperbaričnoj komori, terapije Tomatis metodom za lekove i suplemente.

Pomozimo Nemanji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1169 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1169 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248383-70

Uplatom na devizni račun: 160600000124859904
IBAN: RS35160600000124859904
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video – U poseti maloj Sofiji i porodici Markuljević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare