Foto: Nova.rs

U poslednja 24 časa nije bilo preminulih od posledica zaražavanja koronavirusom, a nove 72 osobe su zaražene.

Od poslednjeg preseka testirana je 6.561 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 21 pacijent.

Ukupno je od početka epidemije preminulo 749 osoba.

***

Škole su mesto najvećeg rizika za prenošenje virusa korona, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodaje da su super prenosioci virusa srednjoškolci i studenti. On je pojasnio da zapravo mladi do 25 ili 30 godina najbrže prenose virus jer imaju najviše kontakta sa okolinom.

“U osnovnim i srednjim školama ima više od 850.000 učenika, ali je u našim školama napravljen sistem koji funkcioniše”, rekao je Kon i naglasio da je nošenje maski doprinelo da u četvrtoj nedelji septembra imamo duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu prošle godine.

***

“Suština je u tome da ste vi sve vreme mogli za neku pojedinačnu opštinu ili grad da dobijete podatke. Epidemiolog pritisne dugme na kompjuteru i dobije svoje podatke za, na primer, Obrenovac, i oni su tačni. Kada saberete sve te podatke dobijete cifru za celu Srbiju. Odjednom se ti celokupni podaci smanje za nekoliko puta. Jedino da neko u ‘Batutu’, kada je u pitanju zbir, on skreše, podeli sa tri ili sa četiri”, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović o izjavi Predraga Kona da je do juna bilo tri puta više umrlih od koronavirusa nego što je bilo saopšteno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare