Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako najavljen kao protest, ispred Vlade Srbije je u ponedeljak održan komemorativni skup za sve preminule lekare i zdravstvene radnike tokom epidemije koronavirusa. Organizatori, Sindikat lekara i farmaceuta, već nekoliko meseci traže da se utvrde uzroci smrti lekara i tvrde da ih je najviše od svih zemalja u okruženju. Kasnije u toku dana, služba Gradske čistoće uklonila je sa ulaza u zgradu Vlade cveće i sveće koje su ostavili okupljeni na pomenu.

„Doktor Vojkan Šuluburić, 59 godina, doktor medicine, specijalista ortopedije, opšta bolnica Čačak. Doktorka Dušanka Duda Živković, 63 godine, doktorka medicine, specijalista infektivnih bolesti, opšta bolnica Leskovac. Doktor Dragoslav Arsić, 71 godina, doktor medicine, specijalista interne medicine, subspecijalista pulmologije…“, kroz suze je čitala imena preminulih Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata.

I tako do 105. Nizala su se imena, a okupljeni su ih slušali pognute glave.

Pred traženjem odgovornih za veliku smrtnost lekara tokom epidemije neće poginjati glavu, poručuju iz Sindikata lekara i farmaceuta. Osoba u koju, pre svih, upiru prstom je ministar zdravlja.

U zahtevima, koje su i danas ponovili, nalazi se i smena ministra zdravlja.

Kad su okupljeni otišli, došla je ekipa Gradske čistoće. Na Tviteru je podeljen video koji prikazuje kako radnici uklanjaju cveće i sveće koje su ranije tokom dana položili okupljeni na pomenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare