Foto:AP Photo/Michael Probst

Uprava Grada Subotice raskinula je krajem juna ugovor sa firmom “Mobiliti” koja je bila zadužena za angažovanje ličnih pratilaca i personalnih asistenata a tender za angažovanje druge firme još uvek nije raspisala. Ukoliko ova usluga ne bude obezbeđena do prvog septembra deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju masovne škole sasvim sigurno neće moći da prisustvuju nastavi, kaže za Nova.rs Branislava, majka dečaka koji koristi uslugu ličnog pratioca.

Grad Subotica je početkom godine sa somborskom firmom „Mobiliti“ zaključio dvogodišnji ugovor o angažovanju ličnih pratilaca i personalnih asistenata, da bi isti već krajem juna raskinuo nakon što je račun “Mobilitija” blokiran zbog neplaćenog poreza u iznosu od preko 40 miliona dinara.

Od tada su korisnici ovih usluga ostavljeni da se sami snalaze, dok je nešto više od šezdeset ličnih pratioca i asistenata uskraćeno za poslednje dve zarade.

Na pitanje Nova.rs zašto javna nabavka za uslugu ličnog pratioca i personalnog asistenta nije raspisana iz Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice odgovaraju da je u toku je ispitivanje tržišta i da će sve biti završeno u najskorijem roku.

Povezane vesti:

“Osetljiva kategorija stanovnika i situacija proizašla iz sudskih rešenja koja su naložena Gradu, po osnovu poslovanja dosadašnjeg pružaoca usluge obavezuje nas da uložimo sve napore i sa svih aspekata sagledamo mogućnost obezbeđivanja adekvatnog pružaoca usluge, kako bi krajnji korisnici usluge imali sigurnost i kvalitet usluge kakav zaslužuju”, navode iz Sekretarijata.

Zarade koje nisu primili lični pratioci i asitenati, kako navode, odgovornost su dosadašnjeg pružaoca sluge, dok je Grad Subotica za njih obezbedio jednokratnu novčanu pomoć koja će biti isplaćena do kraja avgusta.

Za decu neizvestan početak školske godine, slepi i nepokretni ostavljeni de se sami snalaze

Branislava, majka dečaka koji koristi uslugu ličnog pratioca skreće pažnju na to koliko je situacija u kojoj su se korisnici pomenutih usluga našli ozbiljna i zapravo složena.

“Nova školska godina počinje za manje od mesec dana. Deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju masovne škole sasvim sigurno neće moći da prisustvuju nastavi sa svojim razredom od 1. septembra ukoliko nemaju lične pratioce, dok je i polazak dece koja pohađaju specijalne škole u nekim odeljenjima verovatno doveden u pitanje”, objašnjava.

Kaže da ona kao roditelj nije ni na koji načim obaveštena šta se dešava sa tenderom, zašto kasni, kada gradska uprava očekuje da će biti raspisan i kada će se znati rezultati:

“Na sastanku održanom krajem juna rečeno je da će tender biti raspisan što pre, možda već naredne nedelje. Od tada, ne samo ja već i drugi roditelji nemaju nikakvu informaciju”, kaže Branislava.

Podseća da i odrasle osobe koriste usluge personalnih asistenata, među kojima su i slepi i nepokretni, a koji su krajem juna ostali bez pomoći ukoliko nisu u mogućnosti da sami finansiraju platu svog personalnog asistenta koja je u visini republičkog minimalca.

“Prisutno je i još jedno teško pitanje: ko će pristati da radi ovaj posao? Pronaći osobu koja je spremna da radi kao lični pratilac i personalni asistent i da posao obavlja posvećeno veoma je teško. Mnogi lični pratioci koje znam, pronašli su nove poslove još u junu kada su ostali bez poslednje dve plate”, objašnjava.

Napominje da su i sami lični pratioci u teškom položaju jer su prijavljeni na minimalac i plaćeni samo tokom školske godine, što znači da treba da budu spremni da rade izuzetno zahtevan posao za koji tri meseca godišnje neće biti plaćeni i veruju da se situaciju koju ove godine imamo neće ponoviti.

Branislava naglašava da roditelji i stariji korisnici usluga moraju da budu obavešteni šta se dešava, na vreme.

“Tu mislim na sve roditelje, jer postoji mali broj roditelja koji su zaposleni u državnim firmama i koji su u kontaktu sa lokalnom samoupravom. Ako oni i imaju neku informaciju, ne prosleđuju je dalje što nas dovodi i do gradskih udruženja od kojih neka rado podižu u zvezde sitne gestove gradske uprave, a po pitanju ličnih pratilaca i personalnih asistenata ni jednom se nisu oglasili”, objašnjava Branislava i poručuje da bi obaveštavanje mimo medija bilo najprihvatljivije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar