Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović rekao je danas da će fabriku za proizvodnju kineske vakcine Sinofarm graditi kompanije iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a da će država Srbija obezbediti samo zemljište i infrastrukturu.

Nedimović je, gostujući na TV Vojvodina, rekao da će fabrika biti izgrađena po principu „ključ u ruke“ i da će proizvoditi dva miliona vakcina mesečno.

„To će biti dosta za Srbiju i susede, ako budu želeli“, rekao je Nedimović.

Kako je pojasnio, u prva tri-četiri meseca po otvaranju fabrike vakcina će se samo pakovati u Srbiji dok se ne osvoji tehnologija za jednu komponentu.

Za sada se, prema njegovim rečima, razmatra jedna od pet lokacija, a tri do sada poznate su na pančevačkom putu, na putu za beogradski aerodrom i na putu prema Lazarevcu.

Istakao je da je svaka vakcina dobra, a da gubitak poverenja nekih država u vakcinu Astrazeneke može biti posledica jakog farmaceutskog lobija.

Nedimović je rekao da je prošle nedelje zajedno sa predsednikom Srbije putovao u Bahrein jer je ta zemlja zainteresovan za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.

Na primedbu novinara „gde Srbija nađe Bahrein“, Nedimović je rekao da je „ta zemlja našla Srbiju“ jer je uvidela da izvozi viškove hrane, a da „kada se poveća tražnja raste i cena za domaće proizvođače“.

„To tržište ima 1,5 miliona stanovnika i nije zanemarljivo“, rekao je Nedimović i objasnio da potpisani Memorandum o političkoj saradnji znači „glas više za određena pitanja“.

„Kad imate jednog prijatelja više to je i glas više za razne političke teme“, rekao je Nedimović.

Na pitanje zašto arapske firme imaju povlašćeni položaj u Srbiji kada zemljište dobijaju međudržavnim ugovorom, a ne tenderom, kao Al Dahra koja je kupila PKB Beograd, Nedimović je rekao da ta firma zapošljava 1.000 radnika i da je povećala proizvodnju mleka za 30 odsto.

Dodao je da je Al Dahra investirala u PKB 35 miliona evra i obezbedila „kanal za izvoz govedine u UAE“.

Ministarstvo poljoprivrede, prema njegovim rečima, redovno isplaćuje subvencije poljoprivrednicima i do kraja marta će biti isplaćena celokupna suma od 65 miliona evra.

Subvencije za gorivo su, kako je rekao, ukinute jer je bila jednokratna mera kada je litar koštao 169 dinara i „sada je nepotrebna pošto je 153 dinara, a možda će se vratiti u oktobru ako bude potrebno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar