Branislav Nedimovic
Branislav Nedimović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da je grad u okolini Čačka, u zavisnosti od voćnjaka do voćnjaka i od sela, "napravio između 10 i 30 odsto štete" i ocenio da bi bila i mnogo veća da nije bilo protivgradnih raketa.

„S obzirom na to kakvi su oblaci bili, s obzirom kakvo je nevreme krenulo, danima usled onih visokih temperatura na Srbiju i usled dejstva što automatske protivgradne zaštite, što ove stare, klasične, uspeli smo koliko toliko da se izborimo da tu štetu svedemo na minimum“, rekao je Nedimović za televiziju Prva.

Na pitanje da li je Srbija spremna za nepogode slične onima koje su se prošle nedelje dogodile u Češkoj, ministar je kazao da Srbija ove godine ima 50 odsto više protivgradnih raketa nego ranije.

„Imali smo 18.500 protivgradnih raketa pre početka sezone, to je za 50 odsto više nego ijedne godine ranije. Mi smo prošle nedelje za tri dana ispalili skoro 5.000 raketa. Toliko je 2015. potrošeno za celu godinu. I sad nabavljamo još 5.000 raketa, tako da mi smo potpuno spremni“, ocenio je Nedimović.

Na pitanje kako se dogodila ovolika šteta od grada u Srbiji, ako imamo dovoljan broj raketa, Nedimović je objasnio da one pružaju stepen zaštite između 60 i 70 procenata.

„Da nije bilo tih protivgradnih raketa, mi danas ne bismo pričali na ovu temu. Mi bismo pričali o totalnoj šteti, kako uopšte da oberemo kukuruz, maline, ili nešto drugo. Ovako, berba je u toku, sve funkcioniše“, istakao je Nedimović.

Kako je dodao, najviše problema i štete je bilo na voćnjacima u okolini Čačka, gde od voćnjaka do voćnjaka i u zavisnosti od sela, štete kreću od 10 do 30 odsto.

„Ko nije osigurao, gledaćemo da pomognemo. Ali znate kako, postoje dva alata – jedan je protivgradna zaštita, drugi je osiguranje i kad to uparite nemate više nikakav problem“, rekao je Nedimović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar