Ilustracija Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ni o kakvom se vojnom objektu ne radi, već o ugostiteljskom, koji sam započeo da gradim na svojoj dedovini, demantovao je za KoSSev Siniša Nedeljković iz Zvečana pokret Otadžbinu koji ga je optužio da u saradnji sa prištinskim vlastima gradi vojni objekat. U potpunosti demantujem navode Otadžbine, poručio je Nedeljković.

Podsećajući na to da je srpski predsednik upozorio srpsku javnost nedavno o navodnoj nameri da jedna velika zemlja želi da povuče snage КFOR-a, te da je zabrinut za Srbe na Severu zbog toga što će KBS „da stignu na te prostore čime će da ugroze bezbednost njenih stanovnika“, pokret Otadžbina u saopštenju poslatom medijima ovog jutra poručio je da se radi samo o „marketinškoj brizi“.

„Međutim, ono što nije marketing, to je izgradnja vojnog objekta na zemljištu zvečanskog biznismena Siniše Nedeljkovića za koga glasine govore da je u finansijskoj krizi. Ta građevina je locirana u selu Izvori u opštini Zvečan. Pomenuti biznismen je visokopozicionirani član Srpske napredne stranke i u svoje vreme je bio i domaćin ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Aleksandru Vulinu, u svojoj robnoj kući ‘Metal’ u Zvečanu i u više navrata je od Кancelarije za КiM dobijao značajna podsticajna sredstva“, poručili su iz Otadžbine.

Tvrde da je u selu Izvori u aprilu 2015., upravo Vučić kao predsednik Vlade Srbije otvorio je prelaz između Zvečana i Novog Pazara – „administrativni ili bolje reći, granični prelaz između centralne Srbije i južne pokrajine“.

„Siniša Nedeljković najverovatnije, uz dozvolu sadašnjih vlasti u Srbiji, a u dogovoru sa separatistima iz Prištine, gradi ovaj vojni objekat. Njegov motiv je lične prirode, zarad popravljanja loše finansijske situacije. Da li će to biti granična karaula ili vojna baza imajući u vidu dimenzije građevine, ostaje da se vidi“, poručila je prethodno Otadžbina u saopštenju.

Objavili su i fotografiju imanja na kojem se izvode radovi, navodeći da je reč o imanju Nedeljkovića. Naglasili su da su zbog toga snažno uznemireni stanovnici sela Izvori, Grižane i Rudine tako i meštani mesne zajednice Rajetić u opštini Novi Pazar, a dodatno stanovnici na Severu – imajući u vidu da je u opštini Južna Mitrovica u naselju Cernica „već locirana vojna baza bezbedonosnih snaga Кosova“.

Vojna baza je već locirana i u selu Sinaje u Istoku, nastanjenim Srbima, „čime se zaokružuje prisutnost ove paravojne formacije na severu Кosova i Metohije“, navode iz Otadžbine ne spominjući nigde konkretno da je reč o KBS.

„Ali dok se ove dve vojne postaje u južnoj Mitrovici i opštini Istok grade bez saglasnosti Beograda, vojna baza u selu Izvore je rezultat dogovora Beograda i Prištine“, naglasili su u Otadžbini.

Foto:EPA/Djordje Savic

Tvrde da se meštani severnih brdsko-planinskih sela spremaju da upute peticiju predsedniku Srbije da se zaustavi izgradnja ovog objekta.

To će učiniti posebno i zato što se, kako tvrde, čelnici opštine Zvečan Vučina Janković i Ivan Todosijević ne oglašavaju.

Todosijević, takođe nije odgovarao na upit KoSSev portala, uključujući poziv i tekstualnu poruku.

Međutim, jeste Siniša Nedeljković sa demantijima.

„U potpunosti demantujem navode iz saopštenja, koji se odnose na namenu objekta koji je u izgradnji. Naime, ni o kakvom se vojnom objektu ne radi, već o ugostiteljskom objektu koji sam započeo da gradim na svojoj dedovini. I umesto da dobijem pohvale, sto na ovaj način pokušavam da oživim svoj rodni kraj, za dobrobit svih meštana navedenih sela i celog severa Kosova i Metohije, ja bivam optužen iz meni nepoznatih razloga da sam izdajnik i da pravim vojne baze“, poručio je Nedeljković u izjavi za KoSSev.

Autoru saopštenja kaže da je na ovaj način ugrozio njegovu i bezbednost njegove porodice, kao i imovine.

„Svakako, da će tvorac ovog saopštenja ove navode morati da dokaže pred nadležnim sudom“, kazao je za KoSSev Nedeljković.

Ujedno, u kratkoj telefonskoj izjavi gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković prethodno je izjavio da je bio iznenađen pitanjem. Kazao je da prvi put čuo tako nešto i takođe tvrdi da se radi o netačnim navodima.

„Tako nešto ne može da se uradi bez znanja lokalne samouprave, a lokalna samouprava ne zna ništa o tome i naravno da nije istina“, kaže Janković.

Ranije ovog jutra, u kratkom pisanom odgovoru za KoSSev iz KBS-a su negirali da KBS gradi bilo kakav objekat na ovom mestu.

„Obaveštavamo vas da jedna takva vest je potpuno netačna“, naveo je za KoSSev direktor kancelarije za odnose s javnošću iz KBS-a, Ibrahim Šalja (Shala).

Iz KFOR-a odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao. Portparol KFOR-a, Antonio Minutela, u trenutku slanja pitanja nije čuo za takvu informaciju i naglasio je da pre nego da zvanično odgovori na naš upit, mora da proveri sa relevantnim odeljenjima KFOR-a. Na naknadne telefonske pozive novinara KoSSev portala, Minutela se nije javljao.

Selo Izvori nalazi se na putu između Banjske i Novog Pazara. Inače, u ovom rejonu, u okviru tehničkog dijaloga o integrisanom upravljanju prelazima između Beograda i Prištine, 21. aprila 2015. usaglašeni su tehnički detalji za otvaranje još jednog administrativnog prelaza na Severu – pored dosadašnjih na Brnjaku i Jarinju – „Rajetići-Izvor“ (na putu Novi Pazar-Kosovska Mitrovica, preko Zvečana).

Ove navode saopštila je Kancelarija za KiM u saopštenju objavljenom maja meseca 2015. godine, uz naglasak da se radilo upravo o zahtevu srpske strane. Istovremeno je tada dogovoreno otvaranje prelaza Svirce na putu Medveđa-Kamenica, a što je bio zahtev prištinske strane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar