Prikupljanje potpisa roditelja / Foto: Ivan Popović/Nova.rs

Ministarstvo prosvete u najnovijem Konkursu za upis u srednje škole nije odobrilo odeljenje za elektrotehničare informacionih tehnologija u Tehničkoj školi Majdanpek, što je zasmetalo i roditeljima i učenicima, jer je trenutno mnogo više osmaka nego mesta predviđenih za upis u srednje škole u Majdanpeku.

Roditelji osmaka u Majdanpeku zato su pokrenuli akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom žele da vrate ovo odeljenje koje je izuzeto iz upisa.

„Tražimo da se to odeljenje vrati, ukoliko je moguće, kako bi naša deca mogla da upišu atraktivno zanimanje. U školi u Majdanpeku nema nijednog smera za devojčice, neće moje dete sigurno da upisuje za vozača teških vozila ili za varioca. Jedino što ima kao opciju jeste u Donjem Milanovcu, carinski tehničar, ali ona voli računare i programiranje“, kaže Slađana Mitrović, majka jedne od učenica.

Roditelji su do sada prikupili preko 600 potpisa građana i 27 potpisa učenika i roditelja koji žele da upišu ovaj smer.

Osim potpisane peticije resornom ministarstvu uputili su i dopis.

Prikupljanje potpisa roditelja / Foto: Ivan Popović/Nova.rs

„Кada se u konkursu za upis nije našlo pomenuto odeljenje, imali smo nadu da je to možda greška ili previd. Tehnička škola je, sa potpisima roditelja zainteresovane dece za ovaj smer, uputila zahtev školskoj upravi u Zaječaru. Predsednik opštine Majdanpek je kontaktirao školsku upravu i obrazložio potrebu postojanja ovog odeljenja u Majdanpeku.

Međutim, nas nema ni u Dopuni konkursa za upis učenika u srednju školu za školsku 2020/2021. godinu. Pitanje je ko je ovde zatajio. Da li naš predsednik nije bio dovoljno ubedljiv ili se naša školska uprava, pod uticajem svoje lokalne samouprave, oglušila o naš zahtev (jer Zaječaru odgovara da dobije više đaka, s obzirom na to da naša deca u ovakvoj situaciji odlaze u srednje škole u Zaječaru (veoma retko u Boru))“, stoji u delu dopisa.

„Onemogućeno pravo na školovanje“

Na području opštine Majdanpek trenutno ima 179 osmaka, dok je u srednjim školama u ovom gradu otvoreno samo 120 mesta za upis, a roditelji ukazuju da bi sa takvom odlukom veliki broj dece bilo primorano da napusti grad, što bi dodatno opteretilo njihov budžet.

„Odlazak naše dece na školovanje van grada je direktan udar na porodični budžet, jer bi porodica trebalo da izdvoji najmanje 300 do 400 evra na mesečnom nivou po detetu. Naravno, taj novac, inače zarađen u opštini Majdanpek, bio bi trošen negde drugde, što ne bi bilo u interesu ni lokalne samouprave. Кoliko smo mi upoznati, politika vlasti je zadržati mlade u svojim mestima prebivališta i smanjiti odlazak u velike gradove (konkretno Beograd). Eto, naša deca žele da ostanu ovde, imaju podršku svojih roditelja, ali im to ne dozvoljavaju nečiji interesi.

Možemo slobodno reći da im je onemogućeno pravo na školovanje, pogotovu sad kada se najavljuje obaveznost srednjih škola. Moramo napomenuti i to da bi odlazak naše dece na školovanje nedge van porodice, po našem mišljenju, u ovo doba kada vladaju virusi i najavljuju se novi talasi Кovida-19 na jesen, bio veoma rizičan i nepromišljen. Zabrinuti smo za njihovo zdravlje jer su oni ipak deca i ne možemo im nametati toliku odgovornost“, zabrinuti su roditelji osmaka.

Prikupljanje potpisa roditelja / Foto: Ivan Popović/Nova.rs

Iz Ministarstva prosvete u odgovoru za Nova.rs napominju da nije u pitanju nikakva tehnička greška, već da je ova odluka doneta na osnovu analize upisa prethodnih godina, i da Tehnička škola u Majdnapeku mora pažljivije da planira koje obrazovne profile upisuje.

„Analizom prošlogodišnjeg upisa svršenih osnovaca u srednje škole u opštini Majdanpek konstatovano je da je trend upisa u Gimnaziju ‘Mile Arsenijević Bandera’ i Tehničku školu oko 60 odsto, a da oko 40 odsto učenika upisuje srednje škole u drugim opštinama (medicinske, turističko-ugostiteljske, poljoprivredne, lične usluge itd.). Prošle godine je opštini Majdanpek odobreno planom upisa 150 mesta, a upisalo je 86 učenika.

Ovako slaba realizacija upisa upućuje školu na pažljivije planiranje obrazovnih profila koji odgovaraju potrebama tržišta rada jedinice lokalne samouprave. Prilikom donošenja odluke o broju odeljenja za ovu školsku godinu, nadležni Sektor za srednje obrazovanje se rukovodio trendom upisa u srednje škole na lokalu od prošle godine, kao i smernicama za upis učenika u srednju školu za školsku 2020/2021. godinu“, piše u odgovoru Ministarstva prosvete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare