Foto: Facebook/Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata - Stranica

Udruženje "Čini dobro", koje pomaže Ukrajincima u Srbiji, organizovalo je večeras protest ispred Ambasade Rusije u Beogradu, a zbog, kako ističu, ruskog terora u Ukrajini. Aktivisti se nalaze nedaleko od Ambasade pošto kordon policije ne dozvoljava okupljenima da budu ispred samog ulaza.

Protestni skup je organizovan u Deligradskoj, a ovim su se, kako su istakli organizatori, pridružili protestima protiv masovnih ruskih raketnih napada širom Ukrajine na civilne ciljeve.

„Ne teroru“, glavna je današnja poruka sa protestnog okupljanja ispred Ambasade Rusije.

Na uglu Deligradske i Tiršove okupili su se aktivisti koji nose zastave Ukrajine, a prisutan je i veći broj policajaca koji, kako kažu organizatori, onemogućavaju okupljenima da budu ispred samog ulaza Ambasade Rusije.

Komentarišući ovaj potez policije, advokat Čedomir Stojković je rekao da nam se „događa okupacija Srbije“.

Foto: Facebook/Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata – Stranica

„Neko je poslao više policije nego što ima mirnih ljudi koji danas protestuju“, rekao je Stojković i dodao da je ovo „izdaja Srbije“ jer građani imaju prava da protestuju.

„Sve ovo je javni prostor, sve je to naša ulica, nije ruska. Mi imamo pravo da tamo budemo… Zabranili su ovim mirnim ljudima (aktivistima) da budu ispred Ambasade da ne bi narušili ugled koji žele da ova zemlja ima pred (Vladimirom) Putinom, a to je da je on ovde gospodar života i ove zemlje“, rekao je Stojković u video obraćanju i dodao da „oni imaju pravo da budu tamo (ispred ulaza Ambasade)“.

Neformalna grupa Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata pridružila se današnjem protestu udruženja „Čini dobro“.

Podsetimo, Rusija je rano jutros granatirala Kijev, a napadnuti su bili i Zaporožje, Dnjepar, Žitomir i Ljvov.

„Hrabrost Ukrajinaca neće biti slomljena terorističkim projektilima, čak i ako pogode samo srce naše prestonice. Niti će pokolebati odlučnost naših saveznika. Jedino što oni nepovratno uništavaju je budućnost Rusije, budućnost međunarodno prezrene terorističke odmetničke države“, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

„Napad na ukrajinske civilne gradove svedoči o potpunoj nemoći Putinovog režima da na bilo koji način utiče na dešavanja na frontu. Putinova Rusija se služi terorističkim metodama“, navodi portal Ruski bunt.

****

BONUS VIDEO – Raketni napad na Kijev kao ruska odmazda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare