antitela
Foto: Shutterstock

Društvenim mrežama kruže fotografije gužvi koje se stvaraju ispred Instituta za javno zdravlje "Batut" gde građani čekaju na testiranje na koronavirus. Međutim, građani koji žele da se testiraju na koronavirus o svom trošku, bez obzira da li je reč o testu iz krvi, ili PCR testu putem brisa iz nosa i grla, to mogu da učine i u domovima zdravlja koji imaju kovid ambulantu.

Nisu zavodi za javno zdravlje jedine adrese za testiranje građana na koronavirus. U domovima zdravlja, a takav postoji u svakoj opštini u zemlji, u okviru kojih postoje takozvane kovid ambulante, građani mogu da se testiraju na sopstveni zahtev.

Spisak svih domova zdravlja, sa telefonima kovid ambulanti, nalazi se na posebnoj internet stranici Ministarstva zdravlja namenjenoj koronavirusu. Informacije, takođe, mogu da se pronađu i na internet stranicama pojedinačnih domova zdravlja, sa tačnom satnicom kada je moguće obaviti testiranje i da li je potrebno zakazivanje.

Vreme testiranja se razlikuje u svakom domu zdravlja. Raspon je od dva, tri, pa do šest časova tokom dana koliko su laboratorije u ambulantama otvorene u ovu svrhu.

Takođe, u nekima se zahteva prethodno zakazivanje, naročito kada je reč o skupljim PCR testovima, koji se rade iz brisa grla i nosa. U nekima ne – dovoljno je doći do doma zdravlja, prijaviti se u izolacioni deo kovid ambulante – uglavnom medicinska sestra izađe ispred da uzme knjižice radi unosa u sistem. Potom se, sa posebnim uputom dobijenim po registraciji,  odlazi do laboratorije.

Ukoliko je reč o serološkom testu iz krvi, rezultati su gotovi isti dan. Čeka se najduže sat i po.

Kod ovih brzih testova, građani koji ih rade na svoj zahtev, obično rezultate dobiju za najviše pola sata. Nešto duže, pomenutih sat i po, čekaju oni koji za testove ne plaćaju, već ih rade zbog hospitalizacije, uoči zakazanih operacija i slično.

Kod PCR testa najavljeno vreme čekanja na rezultat je dva dana. Međutim, građani kojima treba dokaz da su negativni na ovom testu radi putovanja u inostranstvo ne bi trebalo da se pouzdaju da će u roku od 48 sati imati rezultate u rukama. U praksi se to često produži na tri,  četiri dana. Građani se telefonskim pozivom obaveste da su rezultati testa stigli i tek tada mogu da se podignu – obično na „redovnom“ prijemnom šalteru doma zdravlja.

Cena brzog testa iz krvi je 1.200 dinara, a cena PCR testa iz brisa grla i nosa je 6.000 dinara.

Potrebno je, pre dolaska na testiranje, sa sobom poneti dokaz o uplati. Broj tekućeg računa na koji se novac uplaćuje je isti u oba slučaja.

Detaljna uputstva kako popuniti uplatnice za testiranje nalaze se na sajtu RFZO: brzi test iz krvi i PCR test.

Foto: rfzo.rs
Foto: RFZO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar