Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Najatraktivniji smer je Elektrotehničar informacionih tehnologija, a poslednje rangirani, od 30 učenika koliko će biti upisano, ima 92,21 poen.

Odeljenje prvaka na ovom atraktivnom smeru u Prvoj tehničkoj školi, biće sastavljeno od sve samih „Vukovaca“ i odlikaša, koji su za nastavak obrazovanja izabrali stručnu školu.

Prema preliminarnim podacima objavljenim na portalu Moja srednja škola, prvorangirani učenik ima 98,65 bodova, a čitavo odeljenje od 30 đaka je u rasponu od tog broja, pa do 92,21, što je bolji prosek u odnosu na, uvek atraktivne gimnazije i Medicinsku školu.

Za direktora Prve tehničke, Zorana Zorića, ovakvo interesovanje odličnih đaka, nije iznenađujuće, a za naš portal ističe, da svake godine upisuju učenike sa izvanrednim prosekom. Dodaje da bi „bez problema“, mogli da upišu još najmanje dva odeljenja Elektrotehničara informacionih tehnologija, sa, kako kaže, učenicima istog ranga, ali da od Ministarstva prosvete, ne dobijaju potrebno odobrenje za proširenje upisnih kvota.

U školi za sada nemaju podatke koliko je učenika ostalo ispod crte, odnosno koliko je kandidata ovaj smer navelo kao jednu od prve tri želje. Direktor Zorić navodi, da trenutno raspolažu samo preliminarnim rezultatima, te da podatke o iskazanim željama učenika, ima samo Ministarstvo prosvete.

„Mi pouzdano znamo da je interesovanje ogromno. Svake godine imamo preko 90 zahteva učenika, da se iz neke druge srednje škole prebace kod nas. Naši smerovi za informacione tehnologije su izuzetno popularni, a učenici kasnije brzo pronalaze poslove, koji su danas među najplaćenijima u Srbiji‘‘, komentariše direktor veliko interesovanje.

Objašnjava i da je velika prednost učenika na ovom smeru, što stručnu praksu obavljaju u Državnom DATA centru u Kragujevcu, sa kojim Prva tehnička škola ima ugovor o saradnji. Direktor Zorić doodaje i da DATA centar, kroz stručnu praksu, radi selekciju učenika, odnosno bira kandidate koje će zaposliti, a koje će stipendirati za dalje školovanje. On kaže, da je između ostalog i to jedan od razloga, što ovaj smer upisuju deca i iz drugih gradova.

„Mi imamo preko 100 učenika koji stanuju u Domu učenika srednjih škola u Kragujevcu. To su deca koja dolaze i iz regiona van Šumadije, od Tutina, Novog Pazara, Ivanjice, pa do šumadijskih opština Aranđelovca i Topole. Ne razumem, zbog čega našoj školi ne bi bio dozvoljen upis još jednog odeljenja. Dolaze nam deca sa strane i ne verujem da bi to jedno odeljenje, ugrozilo bilo koju drugu srednju školu u Kragujevcu“, zaključio je direktor Zoran Zorić.

O popularnosti Prve tehničke škole među malim maturantima, govori i podatak da su i druge smerove iz oblasti informacionih tehnologija popunili učenici sa odličnim prosekom, odnosno od 87 bodova pa naviše. A, slična situacija je i na smerovima za arhitektonskog i građevinskog tehničara.

Bonus video: Srpski maturanti Zašto (ne) ostajemo u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar