Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Portparol NATO-a oglasio se povodom napada na grupe KFOR-a i oštro osudio ovaj čin.

„NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na pripadnike KFOR-a na severu Kosova koji su doveli do toga da je jedan broj njih povređen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah prestati“, navodi se u saopštenju.

Iz NATO su pozvali sve strane da se uključe u dijalog i da se uzdrže od akcija koje dodatno podstiču tenzije.

„KFOR će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja i nastaviće da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, od jutros ispred zgrada opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok pojačano je prisustvo vojnika KFOR-a. Kada su radnici pokušali da uđu u zgradu opštine Zvečan došlo je do sukoba okupljenih građana i snaga KFOR-a – bačene su šok-bombe i suzavac, a letele su i kamenice i flaše. Kako je naveo direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, više od 53 osobe povređene u sukobima.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je da je danas na Kosovu i Metohiji povređeno 11 italijanskih pripadnika Kfora. Tajani je na Tviteru naveo da je, od 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže povređeno, ali da su svi van životne opasnosti.

„Želim da izrazim solidarnost sa vojnicima misije Kfora koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije“, napisao je Tajani. „Vojska Italije nastavlja da se zalaže za mir“, naveo je Tajani.

BONUS VIDEO: Okupljeni meštani Leposavića ispred zgrade opštine, KFOR postavio barikade