nato pancir
"Pancir S1" / BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Povodom kupovine i isporuke ruskog odbrambenog raketnog sistema ”Pancir” Srbiji, u sedištu NATO u Briselu naglašavaju da je nabavka odbrambene opreme ”nacionalna odluka”, a da Alijansa ima ”vrlo dobru” saradnju sa Srbijom u oblasti odbrane i bezbednosti.

”NATO i Srbija su bliski partneri, a mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, poštujući u potpunosti njenu politiku vojne neutralnosti”, kažu u NATO za Tanjug.

Na pitaje Tanjuga koji je stav Alijanse povodom isporuke ruskog naoružanja Srbiji, ali i upozorenja SAD o mogućim sakcijama zbog „transakcija“ sa Moskvom, u NATO ocenjuju da je pravo države da odlučuje o svojoj odbrani.

”Nabavke u toj oblasti su nacionalna odluka. Istovremeno, važno je uzeti u obzir pune troškove nabavki opreme za odbranu tokom njihovog životnog veka, koji mogu biti značajni“, kaže NATO zvaničnik.

On naglašava da NATO i Srbija imaju vrlo dobru saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, što uključuje i interoperabilnost i jačanje kapaciteta Vojske Srbije.