Foto:N1; Nova.rs; Press centar

Nasilnici koji su u Tehničkoj školi Trstenik maltretirali nastavnicu engleskog jezika, vraćaju se u učionice. Žrtva njihovog maltretiranja, nastavnica M.S još uvek nije u stanju da ponovo stane za katederu, ima postraumatski sindrom. Takav epilog razbesneo je nastavnike, koji čak najavljuju i pobunu zbog katastrofalnog odnosa prema njima i torture koju trpe, dok počinioci ostaju nekažnjeni.

„Uvređen sam što uopšte radim u obrazovanju. Direktor i sekretar škole u Trsteniku pod hitno da napuste školu. Ako imaju iole morala, časti i poštenja, oni će to i uraditi“,“Nije me odluka o vraćanju đaka nasilnika iznenadila jer, gle čuda, kako bi moglo biti drugačije. Bilo bi čudno da su oni zaista odgovarali zbog svog ponašanja“, „Stiče se utisak da će završiti školu bez kazne. Ovo je sramota za prosvetu, nepoštovanje koleginice koja je sve to pretrpela, u krajnjem slučaju i njenog sina, koji ide u istu školu“, ovako uglas poručuju prosvetni radnici koji su, blago rečeno, zgroženi zbog „proceduralne greške“ koju je napravio direktor Tehničke škole u Trsteniku Milan Glidžić, a zbog koje su đaci koji su maltretirali nastavnicu engleskog jezika, vraćeni u ovu ustanovu. S druge strane, direktor škole ćuti, ne odgovara na naše pozive, a poslednji je, zapravo, odbio. Dokle će tako, nismo sigurni, ali ćemo sigurno nastaviti da tražimo odgovor na pitanje kako je moglo da dođe do takvog propusta, pa da se deca nasilnici vrate u klupe.

Dvojica od trojice učenika Tehničke škole u Trsteniku koji su 9. novembra prošle godine na času izmakli stolicu profesorki engleskog jezika Mariji Stevanović, snimali je dok je padala i smejali se, po svemu sudeći, proći će nekažnjeno.

Pomenuta dvojica, od kojih je jedan snimao, a drugi izmakao stolicu, odlukom nastavničkog veća bili su isključeni iz obrazovne ustanove, ali je školski odbor usvojio njihove žalbe zbog proceduralnih grešaka koje je direktor Milan Glidžić napravio.

Foto: Nova.rs

Zbog informacije da se đaci vraćaju u školu, čitava prosveta digla se na noge. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić za Nova.rs kaže da je zbog ove „proceduralne greške“ iznenađen, ali pre svega uvređen što uopše radi u obrazovanju.

„Direktor i sekretar škole u Trsteniku pod hitno treba da napuste školu. Ako imaju iole morala, časti i poštenja, oni ne treba više da rade u školi. Kakvi proceduralni razlozi? Pa on ne zna osnovnu stvar da uradi, ne zna da isključi đaka iz škole ili da ga kazni. Ako ne napusti školu, to je sramota za tu ustanovu i za ministre i za sve profesore“, oštro poručuje Antić.

Foto: Printscreen Twitter/ZoranIl77273998

On ističe da je direktorov propust ogroman s obzirom da nastavnica engleskog jezika koja je bila meta naislnih đaka, još uvek nije počela da radi.

„Jadna žena tek sada neće raditi. Kkao da s evrati u tu školu u kojoj je bila uznemiravana i ponižavana? I ne samo ona, nego svi nastavnici. Isključenje iz škole za direktor ai sekretara, tu nema diskusije. Školski odbor pod hitno mora da podnese disciplinski postupak protiv njih, kako bi se utvrdila odgovornost, a nakon toga da se donese pravedna i pravična odluka. A takva odluka po meni je samo njihov otkaz, odnosno napuštanje škole. Ne možeš ti da budeš na tom radnom mestu dok neko maltretira đake, nastavnike. Očigledno je da ne zna da vodi školu kako treba. To je ogromna sramota“, jasan je Antić.

Milorad Antić, foto printscreen NOVA S

Dodaje da su prosvetni radnici iz cele Srbije štrajkovali kako bi iole zaštitili svoju profesiju, te da se to ne može zaboraviti.

„Verujem da će vrlo brzo da izbije neka pobuna. Jednodnevni protest treba da se organizuje. Nastvanica je psihički uništena žena i ne samo ona, nego i veliki broj nastavnika takođe. Toliko sam iznenađen, od muke i žalosti su mi umalo pošle suze. Da li je moguće da se ovo dešava?“, pita se Antić.

Pročitajte još:

S druge strane, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, komentarišući ovu iznenadnu odluku o đacima naislnicima iz Trstenika da se vraćaju u školu, ističe za Nova.rs da bi bilo čudno da je drugačije, odnosno da snose posledice za svoje ponašanje.

Protest prosvetnih radnika
Protest prosvetnih radnika Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Zaista bi bilo čudno da snose posledice za svoje ponašanje, a da nije nastavnik u pitanju, pošto je očigledno da nastavnik može, ali bukvalno i da crkne i to nije nikakav problem jer je on zamenljiv. To je pokazao i primer našeg kolege profesora Kneževića i interesantno je sada uporediti te dve situacije – ovde gde je apsolutno dokazano da učenici krše sve moguće zakone, a onda nastavljaju da pohađaju nastavu zbog procedurlanih problema i ovde gde je grupa roditelja nezadovoljna ocenom, pa piše neko pismo ili peticiju i odmah se nastavnik sklanja iz učionice i odmah se sve diže na taj neki nivo, odmah se ostaje bez posla i na kraju vidite šta se desilo“, kaže Markov.

Prema njegovim rečima, očigledno je da sve ide na ruku učenicima.

Foto:N1

„Oni izgleda mogu da se u školi ponašaju kako oni žele. Danas su izmakli stolicu, sutra zašto i da ne prebiju nekog nastavnika jer eto, ako neko pogreši u proceduri, ako neko, za ime boga, nije odmah upućen kod psihologa, pa to je onda zaista velika greška. I verovatno će sad taj direktor biti razrešen dužnosti osim ako nema neku političku zaleđenu, a ako ima, onda prosto desila se greška jer se greške dešavaju. Tako?“, pita se Markov.

Na kraju, ipak, ističe da sve zapravo zavisi i od same škole.

„Ako oni budu znali da se organizuju, da pošalju poruku kakvu treba, verujem da postoji neko rešenje“, uverava naš sagovornik.

Profesor iz Tehničke škole Trstenik koji je želeo da bude anoniman, kaže za naš portal da su svi nastavnici šokirani jer idu u školu kao da se ništa nije desilo.

„Stiče se utisak da će oni završiti školu bez kazne. Skandal i sramota! To je jedno veliko nepoštovanje i neuvažavanje koleginice koja je sve to pretrpela, u krajnjem slučaju i njenog sina, koji ide u istu školu“, kaže naš sagovornik.

Jasna Janković: To je sramota prema svim profesorima

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatra da je velika sramota prema svim profesorima i nastavnicima to što će učenici koji su vršili nasilje nad profesorkom normalno završiti razred.

„Sramota i strahota! To je ilustracija naše stvarnosti, desilo se ono čega smo se svi pribojavali, a to je da školski sistem apsolutno nema nikave poluge da se bori protiv nasilja. Potreba da se promene i zakon i podzakonska akta sada je više nego jasna. A šta ćemo primenom dobiti, videćemo od 1. septembra“, kaže Janković.

Mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja

Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja definisala je listu zakonskih i podzakonskih akata koje je potrebno promeniti kako bi se primenile mere usvojene na sednici održanoj 20. decembra

Brojčano će se ocenjivati vladanje od petog do osmog razreda u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, a ocena iz vladanja će ulaziti u prosek, usvojeno je na sastanku Radne grupe, kao i da se odlaže ispisivanje učenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak do njegovog okončanja.

Predložene su i izmene Pravilnika o obavljanju društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada u školama – umesto da se aktivnosti realizuju dva do tri puta nedeljno, realizovaće se tri do četiri puta nedeljno, te umesto od 15 do 45 minuta, trajaće od 30 do 60 minuta.

BONUS VIDEO: Preokret u aferi u Trsteniku: Otac jednog od nasilnika zapretio da će tužiti Tehičku školu ukoliko mu izbace sina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare