“Ministarstvo prosvete i Školska uprava u Kruševcu će mi posebnim dekretom odobriti 28 odsto fonda u biblioteci u Tehničkoj školi u Trsteniku. Tako ću sada sa fondom u ostale dve škole, ostvariti punu platu. Iako to nije za stalno, već samo za ovu godinu, smatram da jeste mala pobeda”, kaže Marija Stevanović, nastavnica engleskog jezika iz Trstenika.

Inače, pre nekoliko dana javnost je uznemirila vest da je ova nastavnica koja je bila žrtva nasilnika, a inače je samohrana majka, dobila znatno manji fond časova koji joj je umanjio platu za, kako je izračunala, 32.000 dinara.

Osnovna škola u Čitluku kod Kruševca prihvatila preuzimanje dela fonda časova za profesorku iz Trstenika. U pitanju je još 16 odsto fonda, koje Marija Stevanović nastavnica engleskog jezika iz Trstenika ima u školskoj biblioteci u Čitluku. Takođe u biblioteci, ali Osnovne škole „Živadin Apostolović“ u Trsteniku trenutno ima 56 odsto fonda časova.

“Ovo je smirivanje podignute prašine. Tehnička škola se na ovaj način izvukla moje tužbe, a to je njima bilo bitno. Treba da se konsultujem sa advokatom. Tražila sam da mi deo u školi u Čitluku ostane, jer je to za stalno”, rekla nam je Stevanović.

Marija Stevanović je u Tehničkoj školi u Trsteniku u novembru prošle godine na svom času doživela fizičko, psihičko i digitalno nasilje od strane trojice učenika koji su joj izmakli stolicu. Nakon povratka sa bolovanja na kojem je provela tri meseca, obaveštena je da za nju neće biti časova u Tehničkoj školi, jer od 1. septembra neće biti dovoljno učenika.

Marija je majka dvoje srednjoškolaca. Još uvek je na terapiji i mesecima nakon pretprljenog nasilja, morala je da se bori da nekako ostane u svojoj školi ili bar u Trsteniku kako ne bi putovala na nastavu.

„To je za mene bio veliki šok. Da sam sama, da nemam dvoje dece, da nemam kredit, ja bih to podnela kao i svaki običan građanin koji živi na minimalcu. Međutim, ja imam dva srednjoškolca i kredit koji moram da otplatim. Imam još devet godina da ga otplaćujem. Zbog toga moram da se borim, da bih sačuvala krov nad glavom“, kazala je ona.

Poručuje da nije klonula duhom i poziva i ostale građane da slede njen primer u ovim teškim vremenima. Konstatovala je da je žrtva sistema posle svega onog što joj se dogodilo.

Dok su trajali postupci pred sudovima i disciplinskim komisijama, nasilnici su pohađali nastavu, a Stevanović ih je viđala svakog dana. Oni su uredno su završili svoje školovanje.

U međuvremenu, policija je pronašla i privela učenika N.Ž. (17), koji je nastavnici engleskog izmakao stolicu i njemu je pred Višim sudom u Kruševcu prvostepeno izrečena mera pojačanog nadzora organa starateljstva.

Ranije je u junu pred istim sudom izrečena ista mera učeniku I.K. (16), takođe učesniku incidenta. Najstariji M.M. (18), u maju je potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Trsteniku i njemu je izrečena vaspitna mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar