Glamocka ulica Zvezdara
Glamočka ulica na Zvezdari Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Uprkos odluci građevinske inspekcije, firma Motorino doo nastavila je jutros radove u Glamočkoj ulici u beogradskom naselju Zvezdara. Portal Nova.rs ranije je izveštavao o paklu kroz koji prolaze stanari Glamočke ulice nakon što je investitor odlučio da kupi jedan ar ulice, ali I deo zemljišta koje pripada osnovnoj školi Desanka Maksimović.

Pomenuti investitor je u avgustu ove godine krenuo u izgradnju zida kojim je praktično deo ulice ostao zazidan, kao I prilazi kućama nekoliko porodica, među kojima je I osamdestpetogodišnji sveštinik lošeg zdravlja.

Tom prilikom spornu zvezdarsku ulicu posetili su I predsednik GO Zvezdara, ali I gradonačelnik Beograda, pa je izgradnja zida zaustavljena, ali su radovi ovih dana nastavljeni, o čemu svedoče fotografije koje nam je dostavila čitateljka.

U izjavi za naš portal punomoćnik privrednog društva Motorino, Nebojša Perović navodi:

,,Radovi, koje je moj vlastodavac preduzeo na ogradi još u avgustu, bili su apsolutno u skladu sa zakonom iz razloga što je za to prethodno pribavio rešenje kojim se odobravaju radovi, kao I odobrenje za rekonstrukciju objekta. Napominjem da radovi na izgradnji ograde nisu u vezi sa rekonstrukcijom objekta.
Radovi na rekonstrukciji objekta se ne mogu nikako dovesti u vezu sa nastalim problemom zidanja ograde, a povodom čega su stanari podneli i četiri tužbe zbog ometanja državine i koji postupci su u toku pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Prema mom mišljenju, apsolutno nema mesta ometanju državine jer je parcela na kojoj je tuženi odnosno Motorino izvodio radove parcela koja je u njegovom privatnom vlasništvu.

Tačno je da su stanari ranije koristili privatnu parcelu za prolaz ali je takođe tačno i da drugom trasom mogu ostvariti prolaz odnosno prilaz njihovim nelegalnim nepokretnostima. Duboko verujem da će sud u potpunosti razjasniti činjenično stanje, i izvesti pravilan zaključak. Moram da napomenem da pored kuća stanara koje su u postupku legalizacije postoje i drugi pomoćni objekti koji su takođe nelegalni i čijim delimičnim uklanjanjem stanari mogu sebi omogućiti nesmetan prolaz. Mi kao društvena zajednica moramo prihvatiti da je privatna svojina neprikosnovena i da niko ne može raspolagati tuđom imovinom kao da je njegova. Pozivam sve da se uzdrže od napada na mog klijenta koje se negde može shvatiti i kao blagi linč jer sve radove koje je do sada preduzimao jesu u skladu sa zakonom s tim što se ograđujem u vezi rekonstrukcije objekta jer nemam uvid da li je u tom slučaju eventualno preduzeta neka radnja van dozvole koju je izdala opštinska uprava Zvezdara. Ali u odnosu na sporni problem koji je privukao pažnju javnosti sve je urađeno u skladu sa zakonom i na privatnoj imovini odnosno parceli koja je u vlasništvu mog vlastodavca, a za šta postoje dokazi. Ukazujem da je zbog navedenog više lica ostalo bez posla i da je oštećen i budžet republike Srbije i budžet Grada Beograda jer tehnički pregled ne posluje i time ne ostvaruje zaradu a sve zbog nastale situacije. Ovim putem pozivam sve strane u sporu, a što sam i na poslednjem suđenju i predložio, da se u razgovoru nađe rešenje jer smatram da je suvišno da se putem medija, društvenih mreža i slično vodi uslovno rečeno rat.

Kako stanari imaju pravo na prolaz, tako i moj klijent ima pravo da raspolaže svojom imovinom.’’, zaključuje Perović.

Prvo otuđenje zemljišta na kom se objekat u vlasništvu Motorina nalazi krenulo je još 2016. godine za vreme mandata Siniše Malog, ali je nastavljeno I u toku mandata aktuelnog gradonačelnika Zorana Radojičića.

Otuđuje se ostatak zemljišta I formira se orijentaciona površina parcele od 510 metara kvadratnih, koja osim dela Glamočke ulice uključuje I deo površine za javnu namenu – u ovom slučaju je to osnovna škola.

Bojana Samardžić, predstavnica stanara Glamočke ulice u izjavi za Nova.rs navodi: ,,Jedina dozvola, odnosno rešenje koje investitor ima odnosi se na adaptaciju tj. Uređenje unutar postojećeg objekta, dakle, isključivo u okviru gabarita. Svaka aktivnost pored toga je nedozvoljena I podleže inspekciji, odnosno zakonu.’’, zaključuje naša sagovornica.

U izjavi za naš portal punomoćnik privrednog društva Motorino, Nebojša Perović navodi:

Radovi, koje je moj vlastodavac preduzeo na ogradi još u avgustu, bili su apsolutno u skladu sa zakonom iz razloga što je za to prethodno pribavio rešenje kojim se odobravaju radovi, kao I odobrenje za rekonstrukciju objekta. Napominjem da radovi na izgradnji ograde nisu u vezi sa rekonstrukcijom objekta.

Radovi na rekonstrukciji objekta ne mogu nikako dovesti u vezi nastalim problemom zidanja ograde, a povodom kojih radova stanari su podneli i četiri tužbe zbog ometanja državine i koji postupci su u toku pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Prema mom mišljenju, apsolutno nema mesta ometanju državine jer je parcela na kojoj je tuženi odnosno Motorino izvodio radove parcela koja je u njegovom privatnom vlasništvu.

Tačno je da su stanari ranije koristili privatnu parcelu za prolaz ali je takođe tačno i da drugom trasom mogu ostvariti prolaz odnosno prilaz njihovim nelegalnim nepokretnostima. Duboko verujem da će sud u potpunosti razjasniti činjenično stanje, i izvesti pravilan zaključak. Moram da napomenem da pored kuća stanara koje su u postupku legalizacije postoje i drugi pomoćni objekti koji su takođe nelegalni i čijim delimičnim uklanjanjem stanari mogu sebi omogućiti nesmetan prolaz.
Mi kao društvena zajednica moramo prihvatiti da je privatna svojina neprikosnovena i da niko ne može raspolagati tuđom imovinom kao da je njegova.

Pozivam sve da se uzdrže od napada na mog klijenta koje se negde može shvatiti i kao blagi linč jer sve radove koje je do sada preduzimao jesu u skladu sa zakonom s tim što se ograđujem u vezi rekonstrukcije objekta jer nemam uvid da li je u tom slučaju eventualno preduzeta neka radnja van dozvole koju je izdala opštinska uprava Zvezdara. Ali u odnosu na sporni problem koji je privukao pažnju javnosti sve je urađeno u skladu sa zakonom i na privatnoj imovini odnosno parceli koja je u vlasništvu mog vlastodavca, a za šta postoje dokazi. Ukazujem da je zbog navedenog više lica ostalo bez posla i da je oštećen i budžet republike Srbije i budžet Grada Beograda jer tehnički pregled ne posluje i time ne ostvaruje zaradu a sve zbog nastale situacije. Ovim putem pozivam sve strane u sporu, a što sam i na poslednjem suđenju i predložio, da se u razgovoru nađe rešenje jer smatram da je suvišno da se putem medija, društvenih mreža i slično vodi uslovno rečeno rat.

Kako stanari imaju pravo na prolaz, tako i moj klijent ima pravo da raspolaže svojom imovinom.’’, zaključuje Perović.

Prvo otuđenje zemljišta na kom se objekat u vlasništvu Motorina nalazi krenulo je još 2016. godine za vreme mandata Siniše Malog, ali je nastavljeno I u toku mandata aktuelnog gradonačelnika Zorana Radojičića.

Otuđuje se ostatak zemljišta I formira se orijentaciona površina parcele od 510 metara kvadratnih, koja osim dela Glamočke ulice uključuje I deo površine za javnu namenu – u ovom slučaju je to osnovna škola.

Bojana Samardžić, predstavnica stanara Glamočke ulice u izjavi za Nova.rs navodi: ,,Jedina dozvola, odnosno rešenje koje investitor ima odnosi se na adaptaciju tj. Uređenje unutar postojećeg objekta, dakle, isključivo u okviru gabarita. Svaka aktivnost pored toga je nedozvoljena I podleže inspekciji, odnosno zakonu.’’,

Naša sagovornica navodi I da svi stanari poseduju ugovore, kao I da su svi upisani u zemljišne knjige, kao I da niko nije prešao dozvoljene gabarite.

Bonus video: Bahati investitori i divlja gradnja po Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar