Univerzitetski klinički centar Kragujevac, UKC Kragujevac, Naredba, prekid odmora, povratak na posao, koronovirus
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zdravstveni radnici u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), a koji su trenutno na godišnjem odmoru, moraće da ga prekinu i na posao se vrate najkasnije do 6 septembra, stoji u naredbi koju je danas izdao vršilac dužnosti direktora te ustanove dr Predrag Sazdanović. Kako je navedeno, zbog epidemiološke situacije odmor neće moći da koriste ni zaposleni koji su na isti planirali da odu u periodu posle 6. septembra.

U naredbi koja je danas dostavljena klinikama Univerzitetskog kliničkog centra, navodi se da zbog širenja zarazne bolesti kovid 19 i potrebe da se održi kontinuitet u pružanju zdravstvene zaštite, zaposleni zdravstveni radnici neće moći da koriste godišnji odmor počev od 6. septembra.

Iz dokumenta do koga je došao naš portal, jasno se zaključuje da je zdravstvenim radnicima zabranjen odlazak na godišnji odmor, a navedeno je i da svi medicinari koji se trenutno nalaze na odmoru, moraju da ga prekinu i na posao se vrate u što kraćem roku. U tekstu naredbe koju je potpisao vd direktora Predrag Sazdanović stoji i da postupanje suprotno ovoj naredbi predstavlja nepoštovanje radne discipline, kao i da je u izuzetnim okolnostima moguće odstupanje, ali samo uz odobrenje direktora UKC-a.

Univerzitetski klinički centar Kragujevac, UKC Kragujevac, Naredba, prekid odmora, povratak na posao, koronovirus
Foto: Privatna arhiva

Portal Nova.rs nezvanično saznaje da se kapaciteti UKC –a uveliko pripremaju za rad u kovid režimu, te da se u intenzivnim jedinicima svakodnevno povećava broj hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Prema podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje na lečenju u UKC trenuitno se nalaze 92 pacijenta od kojih je osam na respiratoru. U poslednjih nekoliko dana, na dnevnom nivou u Kragujevcu se testira se oko 500 građana, a skoro svaki četvrti pozitivan je na koronavirus.

BONUS VIDEO: Anketa: Karantin – ne, vakcina i kovid propusnice – da