Foto: Zoran Lončarević

Provladini mediji, predvođeni Kurirom, uprli su prstom u članicu Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavetu Vasilić zbog navodnog sukoba interesa. Svemu je prethodilo istraživanje te članice Saveta o poslovanju Telekoma Srbija.

Tabloidi napadaju Vasilić zbog toga što je njena ćerka autorka emisije na televiziji koja posluje u okviru Junajted grupe, Telekomovog konkurenta. Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević, u izjavi za N1 kaže da Jelisaveta Vasilić nije ni u kakvom sukobu interesa jer nije državni funkcioner.

Pre nego što će biti optužena u provladinim medijima za sukob interesa, Jelisaveta Vasilić ukazala je na to šta u poslovanju Telekoma Srbija nije po zakonu i posebno se osvrnula na kupovinu privatnih kablovskih operatora. Svoje nalaze bazirala je na izveštaju Državne revizorske institucije.

„Ulaganje u akvizicije urađeno je bez odluke akcionara, bez kontole, nadzora i odluka ministarstava, Vlade i Odbora za ekonomiju javnog sektora, iako se radilo o javnim sredstvima u iznosu od 38,29 milijardi dinara, što je vrednost izvršenih akvizicija Telekoma koja su isplaćena iz javne svojine i koja su prešla u privatne džepove“, objavljeno je u Danasu.

Odgovor je stigao kroz orkestrirano pisanje Kurira, Informera i Večernjih novosti.

Nekadašnji sudija vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević kaže da se radi o napadu na članicu Saveta za borbu protiv korupcije koja još od 2010. i vremena prošle vlasti ukazuje na nezakonito poslovanje Telekoma Srbija, a ne od trenutka kada je njena ćerka, lekarka Katarina Bajec, počela da vodi emisiju o zdravstvu na televiziji Nova S.

„Privatni interes njen i privatni interes njene kćerke i nje može da bude i suprotan. Kćerka je punoletna, ima svoju porodicu, ona ima još dece, prema tome privatni interesi njih dve ne mogu biti isto sa pozicije zakona“, objašnjava sudija Ivošević.

Izveštaj koji je Jelisaveta Vasilić sastavila o poslovanju Telekoma Srbija u međuvremenu je završen, ali Savet za borbu protiv korupcije ga nije usvojio.

„To što četiri člana Saveta nije glasalo za izveštaj meni nije uopšte bitno, jer ja se ničega i nikoga ne plašim. Smatram da je moja funkcija u Savetu da se borim za vladavinu prava, jer borba za vladavinu prava jeste borba protiv korupcije, da štitim javnu svojinu, koja pripada svima nama“, objašnjava Vasilić.

Međutim potpredsednik Saveta Miroslav Milićević kaže da nije tačno da je izveštaj Jelisavete Vasilić odbačen – već su članovi Saveta na radnu verziju poslali primedbe, te da on očekuje da će se o izveštaju glasati u avgustu.

„Jelisaveta Vasilić nije ni u kakvom sukobu interesa. To je jasno svakome ko poznaje pravo i ja kao jedan od autora Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije, koji još važi, vam kažem da tu nikakvog sukoba interesa nema jer ona nije državni funkcioner. Pozicija člana Saveta nije državna funkcija“, napominje Milićević.

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže je reč o napadu na stručnjaka upravo za privredno pravo i prestupe.

„Ovo je u stvari pokušaj da se ona diskredituje kao ličnost od izuzetnog profesionalnog integriteta, ona je bila sjajan sudija. I u Savetu je jedan od najstručnihih članova. Sve što je do sada radila, radila je na jedan visokomoralan, savestan i častan način“, kaže Čupić.

Jelisaveta Vasilić se 30 godina kao sudija bavila upravo privrednim pravom. Bila je sudija Višeg privrednog suda, čuvena po tome što je odbila mesto predsednika suda, te je ukazivala upravo na kriminal u tom sudu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare