Izlog Prajd Info Centra vandalizovan je u noći između 23. i 24. decembra. Izlog je ižvrljan grafitima na kome su slike Ratka Mladića i dopisano je “Ratko Mladić Srpski Heroj” kao i prekrižen natpis Beograd Prajd - EuroPride 2022.

Na sličan način su ranije bile napadnute i prostorije „Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR)“, ali su desničari i targetirali pojedince koji su se na društvenim mrežama zalagali za uklanjanje murala pravosnažno osuđenom ratnom zločinu Ratku Mladiću u centru Beograda.

Podsećamo da je Prajd Info Centar od otvaranja napadan 11 puta i da, prema našim saznanjima, počinioci tih napada nisu procesuirani. Prajd Info Centar se nalazi u Kralja Milana 20, u neposrednoj blizini zgrade Predsedništva, Skupštine grada kao i drugih Vladinih institucija koje imaju dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbeđenje i poražavajuće je da se ovakvo kršenje zakona dešava ispred vrata nekih od najvažnijih institucija Republike Srbije u centralnoj beogradskoj ulici.

Beograd Prajd je domaćin EuroPride-a 2022. godine koji će se održati od 12. do 18. septembra – u susret ovom velikom događaju, iz Prajd Info Centra očekuju da će institucije Republike Srbije i Grada Beograda uraditi sve da osiguraju bezbednost kao i da će podržati ovaj događaj koji će značajno uticati na turizam u Beogradu kao i na senzibilizaciju građana i građanki ka LGBTI+ osobama koje trpe višestruku diskiminaciju i izloženi su govoru mržnje i zločinima iz mržnje.

Prajd info centar Foto:Privatna arhiva

BONUS VIDEO: Izjava američkog Ambasadora sa Prajda

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar