Stefan Tokić Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Stefan Tokić iz Niša ima samo pet godina, ali već godinu dana odlazi u ribolov sa ocem Goranom i uz njegovu pomoć peca uglavnom klenove, deverike, žutooke, grgeče i potočne mrene, a nedavno je upecao i svoju prvu štuku.

Najmlađi ribolovac u Nišu i njegov otac mogu da se pohvale da su u proteklih godinu dana pecali na skoro svim rekama i jezerima u niškom kraju, ali i na mnogim rekama i jezerima u našoj zemlji.

„Na bovnu najčešće pecam deverike i žutooke. Na Drini sam upecao mnogo mnogo grgeča. Na Nišavi sam juče upecao dva klena, na varalicu“, rekao je Stefan za agenciju Beta.

Stefan je uz oca zavoleo ribolov, prirodu i divlje životinje, a posebno gmizavce. Ni najmanje se ne plaši da uhvati vodenu zmiju i guštera, a ne plaši se ni kada u prirodi vidi otrovne zmije.

Sa ushićenjem govori o tome kako je na Krajkovačkom jezeru video tri belouške, a ogromnog poskoka u šumi pored sela Radikina Bara.

„Videlo mu se samo telo, mislim da se nije sunčao. Bio je u hladovini, pa verovatno nije“, objasnio je Stefan.

Goran Tokić, dečakov otac, kazao je da su supruga i on vodili sina u prirodu od kada je prohodao, ali pecanje mu nije nametao.

„Pustio sam ga da sam odluči, nisam mu nametao nešto što ja volim. Aprila prošle godine, kada je počela ova nesrećna pandemija rekao je jednog dana da hoće da ide sa mnom na pecanje i tako smo krenuli da zajedno to radimo“, rekao je Tokić za agenciju Beta.

Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Prema njegovim rečima, otprilike u isto vreme kada je krenuo da peca, Stefan je pokazao i veliku ljubav prema gmizavcima.

„Počeo je da sakuplja sličice životinjskog carstva i najviše bi se obradovao kada bi dobio sličicu zmije. Onda smo išli u prirodu kako bi ih video, a kada se oslobodio dozvolio sam mu da hvata vodene zmije koje su potpuno bezopasne, nemaju čak ni zub“, kazao je Tokić.

Dodao je da su na pecanju, u prirodi ili u parku svakog drugog dana i retko kada se dogodi da u kući, uz televizor ili neke društvene igre „povežu“ tri dana.

Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

„Većina naših prijatelja i mojih kolega sa Elektronskog fakulteta takođe vodi decu u prirodu, uglavnom na planinarenje i skijanje, tako da nas ne gledaju kao neke čudake, već kao nekoga ko vodi zdrav način života“, izjavio je Tokić.

Dečakova majka Milica Tokić rekla je da podržava svaki njihov odlazak u prirodu, često im se pridružuje u ribolovu iako ne peca, a podržava i Stefanovu ljubav prema zmijama, iako ih se pomalo plaši.

Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

„Roditelji sada zbog savremenog načina života, nemaju vremena da se posvete deci i lakše im je da im daju mobilni telefon ili puste da gledaju crtane filmove. Mi se trudimo da što više vremena provedemo u prirodi i da što više vremena provodimo zajedno“, istakla je Milica koja radi u niškom Apelacionom sudu.

Vreme provedeno u prirodi, dodala je Tokić, pomaže im da održavaju porodičnu bliskost, što je, kako je kazala vrlo bitno u današnje vreme.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar