vakcina protiv gripa
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U KBC "Zvezdara" nalazi se 380 pacijenata, 21 pacijent je na Intezivnoj nezi, od četa je 17 je stavljeno na raspiratore, navodi za RTS direktor KBC "Zvezdara" Petar Svorcan. Dodaje da najmlađi pacijent ima 22 godine, a najstariji 91 godinu.

Direktor KBC „Zvezdara“ Petar Svorcan je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da je to bolnica gde je smešteno najviše zaraženih pacijenata svih godišta.

„Najstariji pacijent, baka iz staračkog doma nam ima 91 godinu, dok najmlađi pacijent ima 22 godine“, navodi Svorcan.

Navodi da je bolnica podeljena na dva dela – crvenu i zelenu zonu.

„Kada smo se pripremali da postanemo kovid bolnica napravili smo jasne procedure koji je zarazni, a koji čisti deo. Postoje sanitarni propusni blokovi na jedno mesto se ulazi na drugo izlazi. Sproveli smo obuku zaposlenih i napravili pravce kretanja kako ne bi bilo ukrštanja puteva sa epidemiološke strane – čisto i prljavo“, objašnjava Svorcan.

Ističe da je virus izuzetno zarazan i da svi u lancu od higijeničarke, preko obezbeđenja, do medicinskih sestara i lekara moraju da budu posebno oprezni.

Dodaje da je juče uz pomoć ruskih stručnjaka dezinfikovana bolnice i dvorište.

Kako kaže, bolnica raspolaže sa svom neophodnom opremom.

„Imamo svu neophodnu opremu koja nam je potrebna da se zaštitimo, imamo i dovoljan broj respiratora, juče smo dobili još 15 respiratora, tako da se sada osećamo još sigurnije“, navodi Svorcan.

Dodaje da se u toj bolnici leče pacijenti iz cele zemlje.

„Imamo pacijente iz cele Srbije – Pančeva, Ćuprije, Valjeva, Jagodine, Užica, Prijepolja, Vršca… Imali smo pacijente i iz dva staračka doma kod kojih je bila potvrđena kovid infekcija“, navodi Svorcan.

Ističe da je najveći udar bio tokom prošlog vikenda, a da će tokom dana neki pacijenti biti premešteni na Sajam.

„Mi ćemo već danas početi i da otpuštamo i prebacujemo neke pacijente na Sajam, da stvaramo nova slobodna mesta. Najveći udar je bio prošlog vikenda i spremni dočekujemo naredne dane“, navodi Svorcan.

Navodi da porodice mogu dobiti informacije o stanju pacijenata koji su hospitalizovani u KBC „Zvezdara“ svakog dana od 12.00 do 13.00 na brojeve:

011 3810-351; 060 883-8453 – Klinika za Interne bolesti D.Tucovića
011 3810-675; 060 883-8306 – Klinika za Interne bolesti Preševska
011 3810- 420 – Intenzivna nega

Apeluje na građane da se pridržavaju mera države.

„Mi smo ovde zbog vas, ali vi ostanite kod kuće zbog nas“, apelovao je Svorcan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram