Dr Dejan Žujović
Foto: Video/Nova.rs

“Priča je mnogo ozbiljnija nego što mi mislimo da jeste”, upozorava pulmolog Dejan Žujović, govoreći o koronavirusu i ističe da kada građani budu imali viši standard života, onda ćemo imati i bolji imunitet.

Načelnik dnevne bolnice u beogradskom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu kaže da sumnja u to će da će naše društvo biti spremno da odgovori izazovu kao što je pojava novog virusa.

“Ovo društvo, ma koliko se trudilo da izgleda sposobno, mislim da neće moći da odgovori izazovu. Ako se to desi ovde, to će biti jako teško, realno”, smatra Žujović.

U razgovoru za Nova.rs, poručuje i da virus ne poznaje nacije i hromozome, a glavni teret je, dodaje on, upravo na zdravstvenim radnicima.

“Mi, zdravstveni radnici, treba da reagujemo. Obični ljudi ne treba da razmišljaju uopšte, samo treba da se ponašaju odgovorno i da ne idu u ona područja za koja se zna da su ugrožena”, kaže Žujović.

Ne veruje mnogo u priče o podizanju imuniteta kao zaštiti od koronavirusa.

“Imunitet ove nacije može da se popravi samo boljim kvalitetom života. Kada ova nacija bude imala malo veće plate, kada bude jela kvalitetno voće i povrće, onda će da bude i malo bolji imunitet  ove nacije”, zaključio je doktor.