Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija je juče imala 1.053 zaraženih za dan, petoro umrlih, što su posebno zastrašujuće brojka ako imamo na umu da stručnjaci tek predviđaju udarni talas koronavirusa. Predsednik Aleksandar Vučić danas će se obratiti javnosti sa novim merama za suzbijanje epidemije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas rukovodiocima svih kovid bolnica u zemlji, nakon čega su planirane izjave za medije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije. Vučić će se građanima Srbije obratiti u 13 sati povodom najnovijih mera za suzbijanje epidemije koronavirusa u Srbiji.

Pretpostavka je da neće imati mnogo lepih vesti – po zvaničnim podacima, u Srbiji je juče registrovano više od 1.000 novozaraženih koronavirusom, hospitalizovano je ukupno 820 osoba, a na respiratorima se nalazi 38 pacijenata. Zastrašujuća korona-kriva pokazuje drastičan skok mračnih brojki u samo nekoliko dana.

Pročitajte još:

„Očekuje se taj porast da traje još ove nedelje i sledeće. Ako uspemo da ga usporimo, onda će i treće nedelje da ide taj porast, ali onda bi to bilo usporeno i dobro bi bilo što je ovako paradoksalno. Posle toga, nadam se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu“, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon za TV Pink, dodavši da će zaravnjenje krive povećavati broj hospitalizovanih, da će se puniti bolnice. U razgovoru za RTS Kon je prognozirao i da će do povećanja smrtnih ishoda tek doći.

Kakva je trenutna situacija u kovid bolnicama?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je saopštio da je popunjenost kapaciteta prešla 60 odsto tako da je otvorena i privremena kovid bolnica u Beogradskoj areni.

„Spremamo se za najgori scenario, pratimo šta se dešava i u regionu i Evropi. Mislim da smo se više opustili nego što je trebalo. Srbija još uvek ima dobar rezultat ali sve može da se promeni ukoliko se ne budu poštovale mere. Apelujem na sve građane da se ne igramo mačke i miša sa merama, jer moramo da mislimo i na pacijente koji boluju i od drugih bolesti“, rekao je Lončar.

U Areni se trenutno se nalazi 34 kovid pacijenata, a za 24 časa već su tri pacijenta zbog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja prebačena na Infektivnu kliniku, izjavio je doktor Predrag Bogdanović, zdravstveni koordinator te privremene bolnice, a prenosi RTS.

Kada je reč o stanju pacijenata koji su smešteni u Areni, oni imaju umereno tešku kliničku sliku, a starosna struktura je promenjena u odnosu na prvi talas, istakao je. Pacijenti starije životne dobi, 60, 70, 80, godina, preneo je Bogdanović i dodao da će oni u Areni biti dve, do tri nedelje, kada odlaze kućama na dalje lečenje koje traje i po nekoliko meseci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare