Foto: Nova.rs

Zbog uzimanja zakona u svoje ruke i postavljanja parking blokera kako kome odgovara, vozila hitne pomoći više ne mogu da priđu zgradama u Kraljevu, komunalne službe ne mogu da odnesu smeće, ili da intervenišu na kvarovima. Gradska vlast u Kraljevu, u međuvremenu ćuti, a grad je postao kao Divlji zapad.

Lokalna vlast nikada nije pokušala da izgradi javnu garažu, pa čak ni privremeno parkiralište. Nisu ni izmenili odluku da se i u dvorištima zgrada naplaćuje parkiranje, a da stanari imaju povlašćenu cenu, kao što su to uradili drugi gradovi u Srbiji.

Postavljanje stubića i lanaca oko stambenih zgrada, odnosno na mestima za parkiranje automobila, sve je češća pojava u Kraljevu. Problem je nastao sa zgradama koje su sagrađene u vreme socijalizma. Katastar neopokretnosti preneo je te površine u javnu svojinu, odnosno stanari su postali vlasnici. A onda se počeo primenjivati „zakon jačeg“, kako bi se došlo do parking mesta.

Foto: Nova.rs

„Pitao sam komšiju zašto je to postavio, a on mi je rekao mi je da je kada je kupio stan dobio i parking. Rekao sam mu da treba da ga je sramota zbog toga“, kaže Milan Đurđević iz Kraljeva.

Više nije retkost da vlasnici automobila u Kraljevu uzimaju zakon u svoje ruke kako bi parking mesta ispred svojih zgrada sačuvali za sebe. Uvođenjem SMS parkiranja svi vlasnici automobila koji nisu mogli da plate mesečnu stanarsku parking kartu ili nisu imali pravo na to, počeli su da parkiraju u dvorištima zgrada. A onda su stanari počeli da postavljaju blokere, stubiće ili lance.

Foto: Nova.rs

„Znam lično da se i iznajmljuju parking mesta ljudima koji ovde ne žive. Pa pop sa dva auta dolazi ovde da se parkira. Posvađali smo se. Kasnije mi je ispuštao gume na autu”, objašnjava Milivoje Bubaja kojeg smo na štakama sreli na parkingu.

Fenomen masovnog postavljanja “parking blokera” u Kraljevu, počeo je pre nekoliko godina kada su stambene zajednice zakucale na vrata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i počele da podnose zahteve za upis svojine na parcelama na kojima je objekat ucrtan i evidentiran da je  izgrađen sa upotrebnom dozvolom.

Služba za katastar nepokretnosti je pogrešnom primenom člana Zakona o planiranju i izgradnji kao i Zakona o upisu, upisala vlasnike stanova kao vlasnike parcele. Radi se o broju od oko 130 takvih zgrada u Kraljevu. To su sve zgrade izgrađene u vreme socijalizma. Grad je pokrenuo postupak za poništaj tih rešenja, i vraćanje zemljišta u javnu svojinu. Ali, ti postupci traju već tri godine.

Inspekcija je jedno vreme, pre pojave korona virusa, povremeno velika zauzeća sankcionisala tako što je te prepreke uklanjala, po veoma sporoj proceduri. Veliki problem predstavlja i utvrđivanje počinioca. Komunalna inspekcija izlazi na teren po prijavi građana. Ali, samo ukoliko su stubići postavljeni na javnim površinama.

„Dobili smo rešenje RGZ da je zemljište na kojem se nalazi parking vraćeno u državnu svojinu. Ali, gde je zapelo, ne znam. Kada smo bili kod gradonačelnika na sastanku, na kojem su prisustvovale sve gradske strukture, imali smo dojam da je sve već rešeno i da je pitanje dana kada će blokeri biti sklonjeni. Odnosno, da li će sami stanari ili neka gradska služba to učiniti. Međutim, i dalje stojimo na početku”, kaže Dobrosav Mitrović, upravnik zgrade Kula 3.

Bonus video: Prevrtanje kamiona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare