Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev
Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Bivši albanski premijer, Salji Beriša (Sali Berisha), najavio je za sutra protest povodom novog samita lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije u sklopu inicijative „otvoreni Balkan“ koji se održava u Tirani. Podrška mu stiže sa Kosova, uz poruku da „Vučić sanja srpsku hegemoniju“, ali i da će sutra opozicija u Albaniji da mu pokaže da „može samo da sanja“.

Razgovori u okviru inicijative Otvoreni Balkan sutra se nastavljaju u Tirani. Kako je prethodno najavljeno, novom samitu prisustvovaće osnivači inicijative – predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama, odnosno Zoran Zaev.

I dok organizatori najavljuju potpisivanje novih sporazuma i memoranduma, opozicija u Albaniji najavljuje proteste.

Bivši premijer Albanije, Salji Beriša, pozvao je u subotu „sve demokrate“ da se pridruže „velikom protestu“ u 16 časova u Tirani, s ciljem, kako je kazao „odbrane nacionalnog interesa“.

Poručio je da je protest usmeren protiv „antinacionalnog pakta Rama-Vučić“, ali i da ga organizuju zbog „strašne krađe“ koju je, kako kaže, počinila aktuelna vlast u Albaniji, prenosi Klan Kosova.

Najavio je da će se građani okupiti ispred sedišta Demokratske stranke u Albaniji, te da se potom kreće ka sedištu premijera Albanije.

Kako prenosi Euronews u Albaniji, policija će sutra biti u pripravnosti.

Pozivajući se na saznanja iz policije, ovaj medij je preneo da će zgrada Vlade i druge institucije biti obezbeđene, kao i da će biti angažovano oko 1.000 službenika.

Pokret Samoopredeljenje sa sedištem u Albaniji neće se pridružiti ovim protestima, potvrdili su iz pokreta za Klan Kosova.

Poziv na protest naišao je na podršku u Prištini.

Nakon mnogobrojnih poruka u prethodnom periodu sa Kosova o tome da Beograd želi da iskoristi „otvoreni Balkan“ kako bi stvorio „novu Jugoslaviju“ u međuvremenu je stigla još jedna.

„Otvoreni Balkan staviće nacije pod srpsku hegemoniju. Ovo sanja Vučić uoči sutrašnjeg dolaska u Tiranu“, poručila je bivša glavna pregovaračica Kosova u Briselu, Edita Tahiri.

Ona navodi da će „oživljena opozicija“ u Albaniji sutra pokazati Vučiću „da može samo da sanja“. Ujedno smatra da se najavljenim protestima takođe brani Kosovo.

BONUS VIDEO: Najava Novina NOVA za 20 decembar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar