Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U poslednja 24 sata u Srbiji je evidentirano još 5.475 obolelih od koronavirusa, a preminulo je još 36 osoba.

Testirano je još 18.158 građana, a na respiratorima je 238 pacijenata.

***

U Srbiji je juče evidentirano još 4.769 zaraženih koronavirusom, a preminule su još 32 osobe. Na respiratorima je 236 pacijenata.

***

Četvrti talas epidemije koronavirusa u punom je naletu u Srbiji. Uprkos tome, i dalje smo svedoci brojnih javnih okupljanja, kola oko spomenika, kovid žurki. Jedna lekarka, očigledno revoltirana tim primerima, uputila je otvoreno pismo javnosti, kako bi podigla svest o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo.

Njeno ime je Zorica Mićić i ima poruku za vas. Poslušajte je:

“Razmišljamo o merama, imam i ja jedan predlog! Nazvala bih ga “Dani skafandera”, može da bude i festival! Ništa ne treba da bude zatvorereno, svi treba da rade normalno, ali u svom radnom vremenu treba da nose skafander, najmanje dve maske, naočare, vizir, dva para kaljača…U stvari, sve ono što mi nosimo. Bez telefona, odlazaka u toalet, hrane i vode!

Kompletno pismo pročitajte ovde.

***

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je otvaranje bašti ugostiteljskih objekata „realan zahtev u nekoj perspektivi“ kada kako je rekao, aktivnost virusa počne da pada. Navodeći da su ti objekti, prvenstveno kafići i restorani “glavna mesta nepoštovanja mera”, Kon je kazao da će s obzirom na najavu toplijeg vremena, pitanje otvaranja bašti sigurno biti stavljeno na dnevni red sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

“Nije istina da u kafićima ne može da se sprovede poštovanje mera, da se nose maske čak i kad se pije kafa. Ako hoćete da sprovedete to itekako možete ali problem nastaje što se sve odjednom pretera. Mi smo vrlo sposobni da izbegnemo razne zabrane”, rekao je Kon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare