Foto: Printscreen/YouTube/TvHappy

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenuće nadzor programa i podneti izveštaj Savetu REM zbog pretnji smrću izrečenih u rijaliti programu Zadruga na TV Pink 16. septembra uveče, najavio je za Nova.rs Slobodan Cvejić, član Saveta REM-a.

Na društvenim mrežama i na YouTube-u pojavio se snimak u kom Kristijan Golubović, učesnik rijalitija „Zadruga“ i osuđivani kriminalac, u prenosu uživo javno preti smrću Staniji Dobrojević „ako mu se ne izvini zbog toga što je rekla o njegovoj deci“.

Golubović je tokom emisije „Pitanja gledalaca“ prvo uputio niz uvreda na račun Stanije Dobrojević, da bi potom ustao i izgovorio direktnu pretnju smrću.

Slobodan Cvejić / Foto: Nova.rs

„Ovaj incident je samo dodatno opravdao inicijativu koju smo pokrenuli Judita Popović, Višnja Aranđelović i ja da se donese Pravilnik o vremenu emitovanja rijaliti programa ‘u prisilnom okruženju’. Sednica Saveta u ponedeljak je primarno i zakazana zbog ove incijative, a izveštaj o nadzoru sporne emisije će biti predložen kao dodatna tačka na samoj sednici i o njoj će se odvojeno diskutovati i odlučivati“, objasnio je Cvejić u kratkoj pisanoj izjavi.

Suština predloga troje članova REM, kako je naveo, jeste da se rijaliti „prisilnog okruženja“ emituje samo između 23 i 06 časova, a u tom periodu važe pravilnici o zaštiti maloletnika i zaštiti ljudskih prava.

REM je inače, u maju, tesnom većinom od pet prema četiri glasa, odbio da odlučuje o predlogu kojim bi se ograničio rijaliti program.

Cvejić je tada bio jedan od četiri člana Saveta REM-a koji su tražili da se na dnevni red uvrsti zahtev da se rijaliti programi na televizijama emituju isključivo od 23 sata do 6 časova ujutru.

Cvejić i Judita Popović su, pre toga, podržali inicijativu za ograničavanje rijaliti programa, koju je pokrenulo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a svojim potpisima podržalo više od 42 hiljade građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare