Foto: Shutterstock

Bokserske rukavice koje se prodaju na srpskom tržištu sadrže 3 odsto ftalata, dok pojedine lopte za pilates sadrže izuzetno visoku koncentraciju ove supstance, saopštila je organizacija Alternativa za bezbednije hemikalije uz objašnjenje da su ftalati DEHP ili DIBP zabranjeni u proizvodima na tržište EU od jula 2020. godine u koncentraciji većoj od 0,1 odsto zbog štetnog dejstva na plodnost i endokrini sistem.

„U sportskim rekvizitima, poput gimnastičkih lopti, prostirki za jogu, tegova za vežbanje, vijača, lopti za pilates i sličnoj opremi, neretko se nalaze tzv. supstance koje izazivaju zabrinutost, utvrđeno je tokom ispitivanja uzorka ovih proizvoda u okviru evropskog projekta AskREACH“ navodi se u saopštenju i objašnjava da su među ispitivanim proizvodima i sportski rekviziti sa srpskog tržišta.

Foto: Shutterstock

Ispitivani uzorci su, uglavnom, napravljeni od plastike, a rezultati istraživanja pokazuju da su štetne supstance koje se u njima nalaze najčešće plastifikatori, usporivači gorenja, teški metali ili alkil fenoli.

Ukupno su, kako se dodaje, analizirana 82 uzorka i u jednoj četvrtini ispitanih proizvoda pronađeno je prisustvo ovih supstanci, dok se u devet uzoraka ove supstance nalaze u koncentraciji višoj od 0,1 odsto.

Kako navode iz Alternative za bezbedne hemikalije, po evropskoj Uredbi EU REACH, kao i po domaćem Zakonu o hemikalijama, proizvođači/distributeri su obavezni da potrošačima daju informaciju o sastavu proizvoda ako opasnih supstanci ima više od 0,1 odsto.

Foto: Shutterstock

Međutim, kako dodaju, iako je ova informacija zatražena od proizvođača/distributera koji su bili u zakonskoj obavezi da odgovore, nijedna od ovih devet kompanija nije dostavila taj odgovor.

„U sedam proizvoda su pronađeni plastifikatori za omekšavanje plastike –ftalati DEHP ili DIBP, koji su zabranjeni u proizvodima koji se stavljaju na tržište EU od jula 2020. godine u koncentraciji većoj od 0,1 odsto zbog štetnog dejstva na plodnost i razvoj ploda, kao i remećenja rada endokrinog sistema. DIBP je pronađen u koncentraciji od čak 41 odsto u lopti za pilates, kao i 35 odsto u manjoj lopti za pilates“ objašnjavaju iz Alternative za bezbednije hemikalije.

U jednom proizvodu, prema ovih rezultatima, pronađeni su kratkolančani hlorovani parafini  koji se teško razgrađuju u životnoj sredini i koji su zabranjeni u proizvodima u koncentraciji većoj od 0,15 odsto.

Reč je o konopcu za preskakanje u kojem je pronađeno 2,6 odsto ove supstance i taj proizvod ne bi smeo da se nađe na tržištu.

Proizvodi koji su analizirani kupljeni su u 13 evropskih zemalja.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare