Udžbenik iz biologije Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nacionalni prosvetni savet smatra da je program biologije za osmi razred osnovne škole zasnovan na naučnim činjenicama, što je stav koji su zauzeli i Srpsko biološko društvo, sve biološke katedre sa univerziteta u Srbiji, kao i Institut za biološka istraživanja, prenosi Danas.

To je jedan od zaključaka današnje vanredne sednice NPS-a koja je održana nakon što je ministar prosvete Branko Ružić zatražio da se Savet ponovo izjasni o ovom programu, zbog polemike o sadržaju udžbenika biologije za osmi razred u delu koji se odnosi na rodni i polni identitet, prenosi Danas.

Pre same sednice NPS-a održan je sastanak ekspertske radne grupe na kojoj su biolozi bili jednoglasni u oceni da je program biologije za osmi razred u skladu sa naukom.

Predsednik NPS Radivoje Stojković je rekao da Savet nema mandat da diskutuje o sadržaju udžbenika, budući da stručnu ocenu rukopisa udžbenika, da li je usklađen sa programom i standardima kvaliteta, daje komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

On je dodao da je ovo drugi put kako se NPS „proziva“ i da Savet mora da saopšti da je, kada je davao pozitivno mišljenje o programu biologije, smatrao da nema mesta za ideološke interpretacije i da učenici osmog razreda nemaju odgovarajuća predznanja iz psihologije i sociologije, što se pri interpretaciji mora uvažiti.

“ Kompletna javnost je ustalasna i mislim da se svi moramo složiti da je ustalasana jer prepoznaje ideologiju i zbog toga što prepoznaje da odgovarajuća znanja iz psihologije i sociologije ne postoje kod učenika osmog razreda da bi određene interpretacije mogli u potpunosti i na pravi način da razumeju. Sve sam to sintetizovao u širim konsultacijama sa biolozima, sociolozima i psiholozima“, kazao je Stojković.

Opširnije pročitajet na sajtu Danasa.

BONUS VIDEO: Na preispitivanju stari udžbenik iz biologije za osmi razred -zbog LGBT ideologije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar